Hvordan planlægger du en barnedåb?

Hvordan planlægger du en barnedåb?Barsel er den skønneste tid, hvor du kan nyde ro og fred derhjemme med den lille ny. Der er ikke noget bedre, end bare at have tiden til at tage sig af den mest dyrebare skat. Derfor skal den lille ny også præsenteres for omverden, og hvorfor ikke holde en barnedåb med alle vennerne, så de kan se den skønneste baby i verden?

Det er ikke sikkert, at du og din partner er særligt religiøse og I ikke har nogen planer om at holde barnedåb, men der er andre muligheder for at vise baby frem.

Barnedåb eller navngivning

Ifølge dansk lovgivning skal et nyfødt barn navngives inden det er 6 måneder. Det kan ske enten ved at barnet døbes, eller ved at registrere barnets navn på borger.dk med dit Nem-id. Navnet skal kunne accepteres af Ankestyrelsen.

Valg af navn

Har du svært ved at vælge et navn, eller er i tvivl om det kan godkendes, så kan du på Ankestyrelsens side checke det navn, du har valgt.

Klik her for at checke dit valgte navn.

Vil du læse mere om børnenavne og deres popularitet op igennem tiderne, kan du se artiklerne her:

De mest populære pigenavne

De mest populære drengenavne

Hvad skal barnet hedde?

Ceremonien

Skal dit barn døbes, eller har du bare lyst til at holde en navngivningsfest? Er du i tvivl, kan du tale med sognepræsten i din lokale folkekirke. Han eller hun kan fortælle dig, hvordan selve ceremonien foregår, og hvad den betyder for barnet og barnets fadder, der også kaldes gudforældre.

Selvom du ikke ønsker en barnedåb, så kan en navngivning gøres lige så højtidelig, hvis I ønsker det. Selve ceremonien omkring barnedåben kan erstattes med det, der på engelsk hedder baby blessings. En baby blessing er en ceremoni for ikke-religiøse forældre, eller forældre, der har forskellig religion, der alligevel gerne vil gøre noget særligt for at byde deres barn velkommen ind i verden, ved at velsigne barnet med kærlighed.

En baby blessing er præcist det, I gør den til. Det kan være en højtidelig ceremoni hvor I læser op, hvor meget den lille ny betyder for jer. Det kan også bare være et selskab, hvor familie og venner møder baby for første gang.

Dåbskjole

Der er ingen tvivl om at dåbskjolen gør hele ceremonien festlig og højtidelig. Skal dit barn døbes i din gamle dåbskjole? Eller vil du købe en ny? Er du kreativ kan du sy en smuk og unik dåbskjole. Dåbskjole kan også bruges, hvis I ikke ønsker en dåb, men snarere en baby blessing.

Hjemme eller ude

Når I har besluttet jer for, om jeres lille baby skal døbes eller navngives, så hænger den beslutning også sammen med, om der skal holdes fest eller ikke.

Tænk over, hvor mange mennesker I har lyst, skal være med til festen. Skal den holdes ude i byen på en restaurant eller festsal, eller skal det være en intim fest hjemme hos jer selv?

Foregår barnedåben eller navngivningen om sommeren, kan man vælge at holde festen ude i en af byens parker. De typiske valg omkring en barnedåb er:

 • Brunch
 • Frokost
 • Kaffe og kage
 • Champagne og kage

Den sidste løsning med champagne og kage passer godt til en park-fest, hvor I kan sidde på tæpper og nyde at have jeres venner omkring jer, uden at det koster en formue.

Der er mange ting, I skal have styr på, hvis I vælger at holde fest:

 • Dåbskjole / festtøj til baby
 • Invitationer med ønskeliste
 • Sted at holde festen
 • Gavebord / sted til gaverne
 • Mad
 • Drikkelse
 • Bordpynt, blomster og dekorationer
 • Bestik, glas mv. hvis I holder festen hjemme eller i parken.

En barnedåb eller navngivning er en stor dag for forældrene, som senere hen bliver til smukke minder. Husk at skrive ned, hvilke gaver barnet har fået og fra hvem.

Det er en god idé at lave en scrapbog til barnet fra dagen, som et kært minde.

 

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit

5/5 - (1 vote)