Hvordan undgår du at din baby får rød numse?

Hvordan undgår du at din baby får rød numse?Når du er lige er blevet forælder til den dejligste baby, så er der ikke dét, du ikke vil gøre for at passe så godt som muligt på den lille ny. Der er så mange ting, man skal være opmærksom på som nybagt forælder – inklusiv en rød numse.

At et lille blebarn får rød numse, er meget almindeligt, og sker for langt de fleste børn. Men hvordan afhjælper du det, så dit barn hurtigt slipper for generne?

 

Hvad er rød numse?

Når den lille babys bagdel er pakket ind i bleer døgnet rundt, kan det næsten ikke undgås, at der indimellem opstår irritation. Når hud er lukket inde, så opstår der varme og fugt, der er god grobund for bakterier. Udover det så tisser baby ofte og har afføring, der ikke altid bliver opdaget med det samme. Derfor kan der godt gå lidt tid, hvor baby har en våd ble.

Nogle børn har mere sart hud og andre, og derfor er der nogle børn, der er mere generet af udslæt end andre.

Rød numse betyder, at din baby får røde eller lyserøde plamager eller pletter i bleområdet. Det vil sige, at nogle gange kan baby være rød i folderne ud mod låret, og andre gange er det omkring skeden eller for drenge ved pungen, og nogle gange kan det være omkring endetarmen.

Det røde udslæt forsvinder altså og varierer alt efter om det er tis eller afføring, der har generet.

 

Hvad gør man for at undgå rød numse?

Der er flere forskellige tips til at afhjælpe rød numse:

  • Sørg for, når det er muligt, at baby får lov at ligge lidt med bar numse, for eksempel umiddelbart efter badet eller bleskift. Læg eventuelt en stofble under barnet, hvis der sker uheld.
  • Skift ble ofte. Når du ved, at dit barn i forvejen har rød numse, så check bleen hyppigere, for at holde barnet så tør som muligt hele tiden.
  • Brug vat og lunkent vand til at vaske babys ende med. Ofte anbefales det at bruge engangsvaskeklude, når du skifter barnet. Hvis din baby har sart hud, kan engangskludene være meget generende. For at få den mest skånsomme vask og aftørring kan du bruge vat (i pakke, ikke som vatrondeller), tage et stort stykke af, dyppe det i lunkent vand og klemme det meste af vandet ud igen. Herefter tørrer du forsigtig dit barn, og det er vigtigt at være grundig, så der ikke sidder rester efter tis og afføring, der kan fortsætte med at genere. Dup efter med en blød stofble.
  • Brug salve ved bleskift. Der findes mange salver mod rød numse. En helt almindelig panthenol salve fra Apoteket eller Matas er effektiv behandling. Der er ingen parfume i, så den svier ikke og den er desuden helende for huden og er antibakteriel. Undgå at smøre for meget salve på. Det kan skabe yderligere fugt. Smør salven på i et tyndt lag, dup den eventuelt på, hvis barnet er meget generet af udslæt.
  • Undgå at stramme bleen for meget. Den skal selvfølgelig sidde fast, så den ikke glider, men vær forsigtig med at den ikke er for stram. Husk at sørge for du hele tiden ved hvilken blestørrelse dit barn skal have. Nyfødte vokser sig ud af blestørrelser hurtigt, nogle gange bruger de en bestemt blestørrelse i bare en uge eller to.
  • Du kan også bruge en stofble til din baby i en kortere periode, for at give barnets hud luft. Men så er det endnu vigtigere, at du er opmærksom på, at du skifter bleen ligeså snart baby har tisset. Stofbleen opsuger ikke tis, som en engangsble gør og derfor vil baby blive endnu mere fugtig.

 

Hvis du ikke synes, du kan få bugt med rød numse-problemet, så tal med din sundhedsplejerske. De er eksperter på området og er klar til at hjælpe dig og din baby.

 

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit

5/5 - (3 votes)