Jeg er gravid men hvorfor tager jeg ikke på?

Jeg er gravid men hvorfor tager jeg ikke på?

Hej. Mit spørgsmål handler nok mest om kost og vægt. Jeg er 25 år gammel, 169 cm høj og gravid i 21. uge med første barn. Ved første lægebesøg vejede jeg 63,5 kg. Jeg vejer nu 62,8 kg!

De første måneder havde jeg kvalme, men dog sjældent med opkast, og kunne da spise nogenlunde. Babyen/livmoderen vokser som den skal, og der er fuld gang i den. Jeg spiser som man skal – varieret, mange gange dagligt, masser af frugt og grønt, vitaminer, jern, vand osv osv…

Jeg sparer hverken på smør eller olie, og både slik, burger og sodavand ryger da også lejlighedsvis ned. Jeg har ingen sygdomme (som jeg kender til), har altid haft svært ved at tage på, men aldrig lidt af spiseforstyrrelser. Jeg ryger ikke, drikker ikke og drikker ikke kaffe. Den daglige motion er ikke noget at prale af, men det bliver da i gennemsnit til de der 30 min dagligt. Jeg har travlt for tiden, men er ikke stresset (kun over mine tilsyneladende manglende kilo!).

Helt rationelt ved jeg godt, at når jeg spiser så fornuftigt som jeg gør, er der endnu ingen grund til panik. Men mit spørgsmål er, hvornår skal jeg blive bekymret?

Hilsen Julie


Hej Julie

Som jeg ser det har du ikke umiddelbart grund til at være bekymret. Du fortæller at barnet vokser planmæssigt og det er jo det vigtigste. Du er bevidst om hvad du spiser og du får også rørt dig – alt i alt en sund livsstil.

Dit vægttab kan skyldes flere ting: måske har du ikke spist helt så meget som tidligere eller måske er din kost blevet mindre kalorieholdig. Det kan også sagtens skyldes at vægten du er blevet vejet på ikke er den samme, og dermed ikke indstillet lige præcist.

Hvis du bliver ved med at tabe dig, bør du ringe og tale med din læge. Men ellers synes jeg du skal nævne din bekymring næste gang du skal til jordemoder, så hun kan berolige dig. For så længe barnet vokser som det skal, bør du blot nyde din graviditet.

Mange hilsner
Graviditet.dk

3/5 - (3 votes)
Louise siger:

Jeg er 7 uger henne og har tabt mig ca. 5 kg siden jeg blev gravid, jeg vejer nu 64 kg og er 175 høj. Det bekymre mig meget at jeg bliver ved med at tabe mig. Jeg har godt nok kvalme, men synes alligevel at jeg spiser de samme mængder som før og jeg spiser meget frugt og grønt. Skal jeg være nervøs, eller er det helt normalt?

mia siger:

hej
Jeg er gravid i uge 18. og har taget 1.2 kilo på. Syntes selv at det er for lidt og går rundt med denne nervøse tanke om at mit lille barn måske ikke vokser nok, eller der er noget fysisk galt med det. Skal først til jordemoder om en uge, vist nok på grund af strejken. Jeg er på sin vis glad for ikke at have taget mere på, så er der jo mindre at tabe i den anden ende. Men samtidig er jeg nervøs for mit lille nye barns udvikling. Kan hellere ikke finde noget sted hvor meget man tager på og hvad der er normalt.
Krydser blot fingre og glæder mig over de små livstegn jeg for fra baby i maven.
God graviditet
Mia

annabella siger:

Hej,
jeg har oplevet noget lignende. Jeg er i 17. uge og har ikke taget på endnu – tværtimod har jeg tabt mig, og ligger under den vægt jeg startede på. Jeg har normalt en BMI på 21, og spiser sundt og motionere som jeg plejer. Jeg har været meget ramt af kvalme uden opkast de første måneder, men har hele tiden sørget for at spise nok, da det hjalp med at holde kvalmen nede. Jeg har flere gange spurgt både jordmødre og læger, der alle understreger at det heeelt normalt, trods at det ikke fremgår nogen steder på alle graviditetsmedieuniverserne, der er tilgængelige på internettet at det skulle være normal. Igen tværtimod står der mange steder man ikke må tabe sig under graviditeten.

Jeg har også oplevet at mange kvinder især bliver lidt “fornærmede” over, at jeg brokker mig over, at jeg ikke har taget på, uden at de sætter sig ind i frustrationen over, at man så gerne vil gøre det rigtige for ens ufødte barn. Det skal lige tilføjes, at jeg siden 11. uge har lidt af meget lav blodprocent, der endnu ikke er steget over 6, trods indtag af jern ekstra udover min gravitamin hver dag, også dette har man henskyder med at det er meget normalt.

Jeg kan godt følge din frustration, Julie og jeg håber du kommer forbi og ser mit svar til dig. Man forsøger at gøre alt rigtigt samtidig med, at man ikke vil være den pylrende hønemor (endnu i hvert fald, barnet skulle da gerne lige blive født først)Og det er utrolig svært at få et svar fra folk om, hvornår ens tilstand pludselig ikke længere er normal og naturlig.

Jeg har valgt en ny strategi, jeg oplyser alle læger og andet sundhedspersonale jeg kommer i nærheden af om min helbredssituation, omkring både vægttab og blodprocent. Så længe de ikke reagerer med større forbavselse, så længe er jeg rolig. Så må jeg se hvad det fører med sig…

bedste hilsener, Annabella