Jeg kan ikke amme – er flaske lige så godt?

Jeg kan ikke amme – er flaske lige så godt?I mange lande gør sundhedsvæsnet meget ud af, at en nybagt mor skal amme sit barn.

Det samme sker i Danmark, hvor personalet på fødegangen vil gøre meget for, at du kan amme dit barn.

Alligevel er der være kvinder, der ikke kan amme, og årsagerne kan være meget forskellige.

 

Årsager til at kvinder ikke kan amme

Der kan være mange årsager til, at en kvinde ikke kan amme:

  • Brystforstørrende eller formindskende operationer
  • Sygdomme
  • HIV infektion
  • Indadvendte brystvorter
  • Manglende mælkeproduktion
  • Barnets manglende evne til at sutte
  • Eget ønske. Nogle kvinder har selv et ønske om, ikke at amme deres barn, og det er helt naturligt, og et personligt valg.

 

Brystmælk eller flaske?

Brystmælk

Der er ingen tvivl om, at brystmælk er sundt for barnet, for den indeholder alle de næringsstoffer, som den nyfødte har brug for og kan klare sig med indtil 6 måneders alderen. Det er nemt med brystmælk, for du har altid maden lige ved hånden.

Ved brystmælk får barnet præcis den mad, der er behov for. Mælken indeholder antistoffer, der bevirker, at din nyfødte er beskyttet mod forskellige infektioner og sygdomme.

Flaske

Du kan på flaske give det, der hedder modermælkserstatning.  Det kan købes i alle supermarkeder i enten pulverform, som du selv skal blande med vand, eller i flydende form, som er klar til brug.

Den mælk, du kan købe til dit barn, er baseret på komælk, men er produceret på en måde, så den ligner modermælk i sin opbygning. Modermælkserstatningen købes, så den passer til barnets alder. På den måde, ved du, at din baby får de næringsstoffer, han eller hun har brug for. Jo ældre din baby er, jo flere vitaminer findes der i modermælkserstatningen.

Der kan være gener ved modermælkserstatningen, blandt andet bliver nogle babyer forstoppede, eller får luft i maven. Børn, der får modermælkserstatning har nøjagtig samme vækstkurve som børn, der har fået modermælk.

 

Hvordan giver jeg bedst flaske?

Amning skaber en binding mellem mor og barn. Roen du oplever, sammen med din baby og selve amningen giver en samhørighed mellem dig og din baby. Men fortvivl ikke. Hvis du ikke kan amme, eller ikke ønsker at amme, så kan du sagtens opleve den dybe nærhed med din baby, når du giver flaske. Det handler om at skabe en tid sammen med dit barn, hvor I sammen har ro og stilhed.

Når barnet får brystmælk, ligger det op ad dine bare bryster og mave. Giver du flaske, kan du have barnet liggende på sammen måde, og dermed stadig have den kropslige kontakt, som barnet også har brug. Barnet mærker din varme og din duft, og finder tryghed i dine arme.

Du kan selv skabe rammerne for de vigtige hyggestunder med din baby, så du på alle måder giver både dig selv og din baby din tætte fornemmelse, præcis som ved amning.

 

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit

Rate this post