Kan jeg blive gravid uden sex?

Kan jeg blive gravid uden sex?Det kan lyde som et mærkeligt spørgsmål, men alligevel kan der være noget om snakken, for du kan faktisk godt blive gravid uden sex.

Svaret lyder måske endnu mere mærkeligt end spørgsmålet, men læs mere her under, for at finde ud af, hvad jeg egentligt mener med det.

Gravid uden sex

Sex kan være mange ting, og derfor er svaret til spørgsmålet måske også lidt flyvsk, for spørgsmålet burde egentligt lyde: Kan jeg blive gravid uden min partner har været oppe i mig? Og der er er svaret helt klart JA, det kan du godt.

For at forklare det direkte så handler det om, at hvis din partner er kommet og har haft sædafgang, så kan der være en risiko for, at du bliver gravid, også selvom der ikke har været ”penetrativ sex”, der altså betyder, at han ikke har været oppe i dig.

Sæd er nogle små, og næsten usynlige celler, som ikke kan ses med det blotte øje, og de bevæger sig helt utroligt hurtigt. Ikke nok med, at de er hurtige, de kan også overleve i 72 timer.

Der hvor der kan være en risiko for at blive gravid uden sex er, hvis du eller din partner rører ved sæden og derefter fører fingrene hen til din skedeåbning eller op i skeden. Husk at vaske hænder – også selvom det kan virke uromantisk.

Derudover, så kan der også være sædceller i det sekret, som manden udskiller, når han er ophidset, men ikke har haft sædafgang, så det er vigtigt at beskytte sig uanset hvad.

Selvom du skal have ægløsning for at blive gravid, så kan sæden som sagt overleve i 72 timer i dit underliv, og derfor kan en graviditet ske, også selvom du ikke nødvendigvis har ægløsning på samme tidspunkt.

Du kan læse mere om ægløsning her.

Hvad skal du gøre, hvis du er i risikogruppen?

Tror du, at du er i risikogruppen for at være blevet gravid, fordi du og din partner har været sammen på ovenstående måde, så skal du kontakte din egen læge, der kan hjælpe dig med dine spørgsmål.

Hvis du ikke ønsker at blive gravid, kan nødprævention være en mulighed for dig. Fortrydelsespillen kan købes på ethvert apotek uden recept, og så behøver du altså ikke at have været forbi din læge først.

Der findes to typer fortrydelsespiller. Den ene skal bruges senest inden for 72 timer, eller 3 døgn og den anden inden for 5 døgn. Apoteket kan vejlede dig om hvilken type nødprævention, der passer bedst til din situation. På apoteket kan du i øvrigt få masser af råd og vejledning om prævention og uønsket graviditet.

Tal eventuelt med din læge om prævention, hvis du er bekymret for at blive gravid. Der findes mange muligheder for prævention ud over kondom, og din egen læge kan hjælpe dig med at få et overblik over, hvilken løsning der er bedst.

Du kan læse meget mere om prævention og hvordan du bedst beskytter dig og din partner i Sundhedsstyrelsens brochure her.

4/5 - (4 votes)