Kan man forberede sig på at amme? Hjælper det at stimulere brystet? Hvordan forbereder man sig på amning? Kan man øge sine chancer for at amme?
Kan du genkende nogle af de spørgsmål om amning? Så læs den spændende artikel her af Astrid Givard, Doula og ammevejleder.
Forberedelse til amning
Tilbage i 2017 udkom et stort studie (DAME Diabetes and Antenatal Milk Expression), som bl.a. viste, at udmalkning i graviditeten er uden risici for lav-risiko gravide. Siden da har mange gravide i DK fået anbefalingen om at påbegynde håndudmalkning fra uge 36. Der har især været fokus på at anbefale håndudmalkning til gravide med diabetes eller med tidligere dårlige ammeforløb.
I øjeblikket er der et forskningsprojekt i gang i Danmark, som hedder The Express-mom study, som forventes afsluttet i september ‘23. Her undersøges håndudmalkning i graviditeten fra uge 34. Fokus er på, hvordan håndudmalkning i graviditeten påvirker graviditets- og ammeforløb.
Giver det mening at håndudmalke i graviditeten?
Hvis du ønsker at forberede din amning på en virkelig effektiv måde, kan det anbefales at begynde at håndudmalke fra uge 36+0.
(Obs! Er du i risiko for for tidlig fødsel eller har andre risikofaktorer, bør du vende det med din jordemoder først.)
At håndudmalke er skånsomt for brystet, og det er en stor fordel at lære sit bryst at kende inden amningen påbegyndes. Min erfaring som ammevejleder er, at mange kvinder melder tilbage, at de føler sig mere trygge og fortrolige med ammeetableringen, efter de har fundet ud af, hvad der skal til for at få mælk ud af brystet. Desuden er min erfaring, at ammeetableringen ofte forløber lettere for kvinder, der har øvet udmalkning i graviditeten.
Har du diabetes, ved at du skal have kejsersnit eller er der andre forhold, der gør, at barnet måske skal have et tilskud af mælk efter fødslen, er der flere fordele ved at give det dit udmalkede mælk, bl.a. at råmælk stabiliserer blodsukkeret mere effektivt end modermælkserstatning gør.
Fjerner jeg den mælk mit barn skal have?
Allerede fra mellem uge 16-20 i graviditeten dannes råmælken i dine bryster. Nogle gravide opdager det ved, at sengen pludselig er våd om morgenen, eller at der kommer dråber i bh’en. Det kan også være, at du har noget tørret hvidt/gult på din brystvorte, som lige kan kradses af. Det er sandsynligvis råmælk. Andre gravide har ingen tegn på det, før de måske begynder at stimulere brystet eller før efter fødslen.
Vigtigt er det at vide, at du IKKE kan bruge noget af det råmælk op, som barnet skal have efter fødslen. I forbindelse med fødslen af placenta startes det nye system, som passer til det barn, der bliver født. Hvis du har barn i forvejen, som ammes, så kan du også amme gennem hele graviditeten. Du kan ikke opbruge råmælken! Efter fødslen er det også vigtigt at vide, at barnet heller ikke kan “tømme lageret” for råmælk. Brystmælken udvikler sig fra råmælk til overgangsmælk til den modne mælk. Det er ikke et system, der stopper for at et andet kan starte, men derimod mælken, der udvikler sig.
Hvordan forbereder jeg mig på amning?
Forbered dig på håndudmalkningen ved at finde den opsamler, du skal bruge frem. Det kan være, at du vil malke ud på en ske og derefter suge op i engangssprøjte (beregnet til fødevarer).
Engangssprøjten eller skeen med råmælk kan lægges i en frysepose og derefter fryses ned, så den er klar til efter fødslen. Hvis du skal føde på sygehuset, kan du tage mælken med i en køletaske.
Når du har fundet remedierne frem, kan du starte med at tage et varmt bad, eller på anden måde gøre dig det varmt og komfortabelt. Måske er der en, der vil give dig massage inden, eller du kan sidde med en varmepude og et tæppe. Skab gerne en hyggelig og afslappende atmosfære og sæt dig i din yndlingsstol. Brug gerne visualisering.
(Det er ikke alle, der har brug for forberedelser inden.)
Du kan starte med at stimulere nedløbsrefleksen ved blid massage af brystet. Det kan være små cirkulære bevægelser rundt på brystet, og det kan være lange strøg i retning af brystvorten. Derefter tager du fat rundt om brystvorten ved at have din tommelfinger over brystvorten i kanten af areola (det brune område), og pege- og langefinger under brystvorten. Så presser du forsigtigt ind mod brystet, klemmer forsigtigt sammen og slipper. Det gentager du indtil du er færdig med det første bryst. Derefter skifter du bryst. Brug ca. 5 minutter på hvert bryst. Eksperimenter gerne med, hvordan det er lettest at gøre for dig. Der er ikke nogen rigtig og forkert måde at gøre det på, men vær blid ved brystet. Hvis du har tid, kan du gøre det to gange om dagen, fx morgen og aften.
I starten er det ikke sikkert, at du overhovedet får andet end en enkelt dråbe ud, eller måske slet ingenting, men du stimulerer stadig brystet, og lige pludselig kan det være, at der begynder at komme mere og mere.
Men det kan være godt at tænke over, at det til at begynde med ikke er med formålet om at få mælk ud, men snarere at stimulere brystet og lære det at kende.
Mist ikke modet, hvis der ingenting kommer! Det har stadig en effekt!
Jeg ønsker dig den bedste start på din amning.
Astrid Givard
Doula, ammevejleder, coach, sorgdoula og uddannelsesleder.
Mor til fem, englemor, doula siden 2010, oprindeligt uddannet lærer og cand.pæd.soc., Uddanner nu doulaer og ammevejledere
Kilder:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28589894/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34939318/ https://open.rsyd.dk/OpenProjects/openProject.jsp?openNo=1513&lang=en
https://jordemoderforeningen.dk/tidsskriftsartikel/udmalkning-i-graviditeten/