Kejsersnit – blødning efter fødslen

Kejsersnit - blødning efter fødslenNår du har født ved kejsersnit, vil du, efter du er kommet ud af operationsstuen, blive kørt til opvågningsafdelingen.

Her holder sygeplejersker øje med, at du reagerer normalt efter operationen.

Blandt andet holder de øje med, om du bløder fra livmoderen.

Du vil ikke opleve blødning fra såret på maven, det er lukket sammen og har plaster over.

Hvorfor bløder jeg?

Det gælder for enhver kvinde, der har født, at livmoderen skal trække sig sammen. Det gælder også ved et kejsersnit. Sammentrækningen kan føles som menstruationssmerter.

Livmoderen afstøder moderkagen, ved at lave disse kraftige muskelsammentrækninger, også kaldet efterveer, hvis du har født vaginalt. Efter et kejsersnit, er moderkagen blevet fjernet af kirurgen.

Det sted på livmoderen, hvor moderkagen sad fast, vil der være et sår efter at moderkagen er væk. Du bløder så længe såret er åbent. Helingsprocessen tager et stykke tid, og kan vare helt op til 8 uger.

I begyndelsen kan der være en del blod, som ved en kraftig menstruation, men det fortager sig hurtigt til at blive mindre blødning. I starten er blodet meget rødt, og senere hen bliver det lysere, næsten lyserødt og til sidst mere gul-brunt. Den sidste del af blødningen består af bakterier og slim fra såret, der udstødes og kaldes barselsudflåd eller barselsflåd.

Efter du har været på opvågningsafdelingen, skal du selv holde øje  med din blødning. Blodet kan komme ud i store klumper, og det er helt normalt. Spørg personalet på barselsgangen, hvis du er i tvivl om noget. Du har også mulighed for at ringe til dem, efter du er kommet hjem igen.

Hvor længe bløder jeg?

Normalt bløder man i mellem 4-8 uger efter fødslen. Det varierer meget fra person til person, og er helt normalt. Nogle kvinder bløder kun et par uger, mens andre bløder i 8 uger. Efter den regulære blødning, der kan føles som let menstruationsblødning, kommer barselsudflådet, der også forekommer i nogle uger.

Hvis du bløder meget og igennem lang tid, kan det være, du har brug for et jerntilskud.

4/5 - (3 votes)