Kejsersnit – de første dage

kejsersnit de første dageDe første par dage efter en kejsersnitsoperation, ligger du og din baby på barselsgangen.

Nogle kvinder kommer meget hurtigt hjem, allerede efter 2-3 dage, andre er indlagt en uge.

Efter operationen vil du sandsynligvis være træt og utilpas, og du har brug for meget smertestillende de første 24 timer, samtidig har du brug for at hvile dig.

 

På barselsgangen

Når du er blevet kørt på barselsgangen starter en periode hvor du skal vænne dig til, at du er øm i maven, er træt efter fødslen, og samtidig er du blevet mor.

Lyt til din krop og sørg for at få masser af hvile. På den måde bliver du hurtigere frisk igen. Personalet på barselsgangene er rigtig gode til at hjælpe, og kan tage vuggen med baby ind på deres eget kontor, mens du får hvilet dig. Det er en god måde at få nogle timers søvn på, mens du ved at din baby er i gode hænder.

Når der er gået 24 timer efter kejsersnittet, vil personalet opfordre dig til at komme igang med at røre dig. Du skal ud og gå med vuggen, så du vænner din krop til at bevæge sig igen.

 

Smerter

Der er klare retningslinjer på hospitalet i forhold til hvor meget smertelindrende du skal have efter et kejsersnit. Typisk består medicinen af en kombination af et morfinlignenede stof og paracetamol, såsom Pamol eller Panodil. I de første 24 timer efter operationen får du en del smertelindrende, herefter trappes mængden lidt ned.

Efter 4 dage får du typisk kun paracetamol eller ibuprofen som smertelindring, hvilket er almindelige hovedpinepiller, bare i lidt større dosis. Føler du stadig smerter, kan du tale med personalet om at få øget din dosis. Det er vigtigt, at du er smertelindret, så du har overskud til at tage dig af din baby.

Har du smerter i selve såret, hjælper det ofte at få plasteret af, for det kan trække i hud og hår, og nive lidt. Personalet har isposer, du kan lægge på såret. Det lindrer meget effektivt og hjælper også mod hævelsen, der er omkring indsnittet.

 

Efterveer

Efter fødslen begynder din livmoder at trække sig sammen.  Sammentrækningerne er muskelsammentrækninger, der kaldes efterveer. De gør ikke ondt på samme måde som veerne, men kan føles som menstruationssmerter, eller “murren” i maven. Livmoderen er meget forstørret efter fødslen, men efter en uge, har den trukket sig så meget sammen, af den nu vejer halvdelen af hvad den gjorde, da du lige havde født.

Efter 3-4 uger har livmoderen samme størrelse, som den havde inden du blev gravid.

Smerter fra efterveerne varierer fra kvinde til kvinde, men som hovedregel er de mindre smertefulde for førstegangsfødende end for flergangsfødende. Når du har født ved kejsersnit, er du dækket af smertelindrede medicin, så du vil sandsynligvis ikke føle særlige smerter.

 

Hormoner

Når du er gravid, stiger østrogen og progesteron niveauet. I samme øjeblik du har født, falder det. Dette fald i hormoner bevirker, at du kan blive lidt ked af det, og komme til at græde lettere.

Oxytocin er det hormon, der har sat fødslen igang. Har du født ved planlagt kejsersnit, er din fødsel ikke gået igang af sig selv, men kroppen producerer stadig oxytocin, der bevirker at livmoderen kan trække sig sammen.

Ved amning danner kroppen hormonet prolaktin, der hjælper til at danne mælken. Hormonet nedsætter østrogenproduktionen, så du ikke får menstruation. Det er meget almindeligt at du ikke menstruerer i hele den periode, du ammer. Vær opmærksom på, at du sagtens kan blive gravid alligevel.

Det er helt normalt efter 3-4 dage, at opleve de såkaldte tudedage eller på engelsk “baby blues”. Det går hurtigt over, men husk på at din krop er et virvar af hormonniveauer der stiger og falder, og at det derfor er helt almindeligt at dit humør bliver påvirket.

Føler du, at du er mere ked af det, end du selv bryder dig om, så tag en snak med personalet på barselsgangen. Det kan være en stor hjælp at få talt fødslen igennem, eller at tale om hvad du oplever af følelser.

 

Pleje af baby

Du har mulighed for at nyde nærværet med din nyfødte i ro og mag, uden at skulle tænke på andre gøremål. Baby skal have sit første bad, og kan komme i rigtigt tøj i stedet for sparkedragterne fra hospitalet. Din nyfødte baby er ikke selv i stand til at holde på varmen, så det er vigtigt, du passer på at baby er pakket godt ind.

De første gange baby får tøjet af, græder det sandsynligvis, fordi det er en utryg situation for barnet, der er vant til at ligge varmt og trygt inde i livmoderen. Du kan dække barnet til med en stofble, når du tager tøjet af det.

Der er mange nye mødre, der ikke har haft kontakt til babyer tidligere, eller har prøvet at skifte en ble. Alt det kan du få hjælp til på barselsgangen, hvor personalet står klar med gode råd og vejledning til, hvordan du gør det bedst. Meget hurtigt finder du din egen rytme og din egen måde at gøre tingene på.

 

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit

Rate this post