Kejsersnit – hvordan er mor-barn kontakt

Kejsersnit - hvordan er mor-barn kontaktVed en naturlig fødsel er det helt almindeligt, at du som mor, får dit barn lagt op på maven i det samme øjeblik barnet er født.

Når du føder ved kejsersnit, er denne mulighed ikke helt til stede.

Både ved akutte og planlagte kejsersnit vil du have en skærm op foran dig, fra under brystet, så du ikke kan se selve operationen.

Desuden er det vigtigt efter en kejsersnitsfødsel, at barnet bliver undersøgt.

Hvad var årsagen til kejsersnittet?

Var det manglende fremgang, eller var baby stresset? Eller var der helt andre årsager til kejsersnittet?

Uanset hvad, skal barnets helbredsmæssige tilstand undersøges af jordemoder eller sygeplejerske på operationsstuen.

I nogle tilfælde er det en børnelæge, der foretager undersøgelsen.

 

Den første kontakt til barnet

Du kan aftale med personalet på operationsstuen, at du gerne vil se dit barn, så hurtigt som muligt. Når barnet er taget ud af maven, og inden det undersøges, med mindre barnet har det skidt, kan du få din baby rakt hen til dig. Dine arme er optagede af blodtryksmålere, iltmålere og drop, men derfor kan du alligevel få holdt din baby hen til din skulder, og se det lille vidunder.

Når baby er blevet undersøgt, og du sandsynligvis allerede er syet sammen, og skærmen er væk, så kan du få baby i armene med det samme. Personalet vil støtte dig, eller din partner kan hjælpe med at holde baby.

Når du er kommet ud fra operationsstuen og hen på opvågningsafdelingen, har du rig mulighed for at holde din baby. Personalet kan hjælpe dig med at få puder i ryggen, så du kan halvt ligge og halvt sidde op. Her kan du have din nyfødte i armene, og lægge ham eller hende på brystet for første gang. Barnet vil selv finde vej til brystet, og skal du have hjælp til at lægge barnet til, kan du få hjælp af personalet.

 

Hormoner efter kejsersnit

Føder du ved kejsersnit uden at være gået i fødsel for inden, vil din krop ikke producere den samme mængde af hormonet oxytocin. Oxytocin er det hormon, der sætter fødslen i gang og starter veerne. Forskning viser, at hormonet er medvirkende til at moren knyttes til det nyfødte barn.

Du kan selv gøre noget, for at øge mængden af oxytocin, og det er blandt andet ved at røre og nusse dit barn.  Du kan massere din baby forsigtigt, og du kan nusse dig selv på brystet og på maven. Den tætte kontakt til baby, hud mod hud er stimulerende for hormonproduktionen.

 

Hvor vigtig er den første kontakt mellem mor og barn?

Personalet på operationstuerne og på barselsgangen er i dag meget opmærksomme på den vigtige kontakt mellem mor og barn, som helst skal være til stede umiddelbart efter fødslen.

Tidligere var det helt almindeligt, at personalet tog barnet med sig efter undersøgelsen, rengjorde barnet og klædte det på. Der kunne gå flere timer, før moren så sit barn for første gang.

Efter stigningen i antallet af kejsersnit verden over, har mødre påpeget problemet. For mange kvinder, har det været forbundet med stor sorg, at de ikke har haft mulighed for at opleve den første tætte kontakt til baby. En tid, de aldrig har kunnet få tilbage.

På et tidspunkt i 90’erne blev det til et stort emne både forskningsmæssigt og i medierne, at der var tale om at mødre, der fødte ved kejsersnit ikke fik den nære kontakt til deres børn senere hen, på grund af denne tidlige mangel på nærhed.

Hospitalspersonalet er i dag meget bevidste om denne problematik og det behov der er, og derfor gør personalet alt hvad de kan for, at du kan se og røre din baby, ligeså snart han eller hun er født.

 

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit

Rate this post