Kejsersnit – i bad på barselsgangen

Kejsersnit - i bad på barselsgangenMange kvinder oplever en utryghed overfor deres kejsersnitsar, når de har født.

Det er en fremmed fornemmelse, at området omkring skeden og over både er bedøvet og følelsesløs, og det kan føles ret ubehageligt.

Der er mange spørgsmål forbundet med såret i det hele taget, og skal du tage et bad, dukker der ofte følgende spørgsmål op:

Hvordan ser det ud, når jeg tager plasteret af? Er såret overhovedet lukket, så kort tid efter?

Gør det ondt, når der kommer vand på det?

Har jeg overhovedet lyst til at se mit sår?

 

Gør det ondt at gå i bad efter et kejsersnit?

Det er en rigtig god idé at tage et brusebad dagen efter din kejsersnitsoperation. Så kan du få plasteret af, der kan komme luft til dit sår, og du kan få vand på det. Det er alt sammen en del af helingsprocessen.

Når du beslutter dig for at gå i bad, kan du aftale med en sygeplejerske på barselsgangen, at du skal have hjælp med at tage plasteret af, hvis du ikke selv bryder dig om at fjerne det. Du kan også tage din eventuelle partner med i bad, så han kan tage plasteret af for dig.

Det gør ikke ondt at gå i bad. Plasteret er blødt og gør ikke ondt at trække af, og såret svier ikke ved at der kommer vand på, og gør heller ikke ondt ved vægten af vandet.

 

Dit kejsersnitssår er helet efter 6-8 timer

Dit sår heler meget hurtigt, og er lukket allerede efter 6-8 timer, så når du fjerner plasteret, vil kejsersnitssåret være lukket. De fleste kvinder bliver overraskede over hvor pænt, deres ar ser ud. Du kan tage et spejl med i bad, hvis du gerne vil se dit ar. Der er ikke en masse blod, eller sår-åbning. Et kejsersnitsar er en fin streg i huden. Nogle kvinder får blå mærker rundt om indsnittet, de fortager sig i løbet af nogle dage.

Hvis du ser på og rører ved dit ar, er det nemmere at acceptere, at din krop er blevet lidt anderledes, i forhold til tidligere.

Det er vigtigt, du får luft til såret og får vand på det. Jo renere dit sår er, jo mindre er risikoen for at få infektioner. Du behøver ikke bruge sæbe til at vaske såret, når du er på barselsgangen, det kan du vente med, til du kommer hjem. Hvis du sørger for at komme i bad en gang dagligt, efter dit kejsersnit,  også efter du er kommet hjem fra barselsgangen, kan du holde såret rent og tørt.

 

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit

Rate this post