kejsersnit de første dage

Kejsersnit og amning

Kejsersnit og amningNår du har født ved kejsersnit, så kan der være nogle udfordringer i forhold til at amme. Det kan være svært at amme, fordi du har ondt i din krop.

Når barnet skal lægges til, kan det presse på det ømme område omkring arret, og derfor er det en god idé at finde nogle alternative måder, at sidde med baby og amme.

Hvornår lægges barnet til?

Ligeså snart du er kommet ud af operationsstuen, og hen på enten opvågningsafdelingen eller barselsgangen, kan dit barn blive lagt til brystet. Er du førstegangsfødende, er der masser af hjælp at hente fra personalet på barselsgangen.

Der er stor fokus på at hjælpe kvinder til at amme, på de danske fødestuer og er du i tvivl om noget, skal du endelig spørge personalet.

Har du født for et par timer siden, så kan det virke umuligt, at skulle have en baby liggende på maven og amme. En rigtig god stilling er at vende sig en lille smule til siden, og have barnet liggende ned langs siden, så det alligevel kan få fat i brystet.

Får barnet næring nok?

Når du er gravid, og har nået slutningen af graviditetsperioden, er der råmælk i dine bryster. Denne råmælk er alt hvad din baby har brug for i de første dage. Råmælken indeholder kulhydrat, protein og antistoffer, som giver dit barn en næringsrig kost og styrker dets immunforsvar og beskytter mod infektioner.

Når baby er begyndt at suge, så styrkes mælkeproduktionen i brysterne, og inden for 3-4 dage vil mælken løbe til. Inden mælken løber til, er der altså råmælken til at mætte barnet, og det er vigtigt at barnet får lov at amme så længe, og så mange gange det har lyst, både for at mætte barnet, men også for at få godt gang i mælkeproduktionen.

Undgå som udgangspunkt at give barnet modermælkserstatning. Det vil lære barnet en anden sutteteknink, at sutte på en sutteflaske som kan gøre det sværere at få amningen til at fungere.

Når mælken løber til

Når mælken løber til kan du se gule pletter på tøjet. Det er mælk og senere hen kommer der større mængder og mælken begynder at løbe og du kan opleve våde plamager på din bluse.

Du kan føle, det strammer i brysterne, når mælken løber til, og nogle kvinder synes det gør ondt. Dine bryster bliver meget store i løbet af meget kort tid, de bliver ømme og spændte. Hvis du lægger barnet til, så holder de op med at være spændte. Fremover vil det også være et signal til dig, om at det er ved at være babys spisetid, når det begynder at spænde i dine bryster.

Husk at tage en god amme-bh med på fødegangen og ammeindlæg.

Hvordan finder jeg gode ammestillinger?

Det er en god idé efter et kejsersnit at anskaffe en ammepude med krøyer -kugler. De er gode til at forme sig som man ønsker det, og kan give støtte i mange forskellige stillinger.

Når du har født ved kejsersnit handler det om, at finde nogle gode stillinger  der gør at du sidder eller ligger behageligt, og at baby kan komme til brystet uden at trykke for meget på din ømme mave. Stillingen med at lægge sig lidt på siden og have baby liggende ned langs din side er en effektiv ammestilling, også når du kommer hjem, og vil amme i sengen.

En anden rigtig god stilling er at være halvt siddende, halvt liggende i sengen. Læg ammepuden på din mave og læg baby oven på ammepuden, så den ikke presser på maven.

Anbring ammepuden under din ene arm, læg dit barn til brystet med hovedet mod brystet og kroppen ud under din arm, så barnet ligger på ammepuden. Det er en stilling tvillingemødre tit bruger, så de kan amme to børn på samme tid. Det er samtidig en meget skånsom metode for en kejsersnitsmor at amme på, fordi du undgår et hvert tryk på maven.

Du finder hurtigt flere gode stillinger, der passer til dig og din baby. Med tiden vænner du dig til trykket på maven, og smerterne i maven fortager sig, og så bliver det meget nemmere for dig, at amme dit nyfødte barn.

Har du en kommentar til indlægget

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indlægskategorier

Før graviditet

Graviditet

Fødsel

Den første tid med baby

Baby 1-3 år

Ugekalender

Mest poplære artikler

Kejsersnit – og min krop

maj 14, 2022 Reading Time: 3 minutes

Kejsersnit og en forudgående graviditet på 9 måneder er hårdt for kroppen. Et kejsersnit er…

Hvad afgør barnets køn?

november 28, 2022 Reading Time: 2 minutes

Hvad afgør barnets biologiske køn? Du har sikkert hørt det sagt, at det er mandens…

Hvad bliver barnets øjenfarve?

november 28, 2022 Reading Time: 2 minutes

Når først spændingen er udløst om dit lille ny barns køn, og alle fingre og…

Gå over tid

november 28, 2022 Reading Time: 2 minutes

Vi plejer at sige, at en graviditet varer 40 uger, regnet fra starten af sidste…

Må jeg spise sushi, mens jeg er gravid?

november 28, 2022 Reading Time: 2 minutes

Er du i tvivl om du må spise sushi under graviditeten? Vi ser på det…

Rygsmerter under graviditet – Hvad gør jeg?

november 28, 2022 Reading Time: 2 minutes

Maven vokser, og det er både dejligt og spændende. Men med bulens tiltagende størrelse og…

Copy link
Powered by Social Snap