Fuld narkose kaldes også universelbedøvelse eller universelanalgesi og benyttes som bedøvelse ved mindre end 10 % af alle kejsersnitsoperationer.
Der er flere risici forbundet med brugen af fuld narkose og da spinalbedøvelse, også kaldet spinalblokade, er blevet så effektiv og hurtig at lægge, benytter narkoselægen allerhelst denne løsning.
Årsager til fuld narkose
Fuld narkose benyttes primært ved hyperakutte kejsersnit, hvor der er alvorlig fare for mor og/eller barn. Men der kan også være andre årsager til at narkoselægen vælger at bruge fuld narkose ved et kejsersnit.
- Rygproblemer. Har du haft en diskusprolaps, brud på rygsøjlen eller andre alvorlige rygproblemer, så kan det være uhensigtsmæssigt at lægge en rygbedøvelse, som en spinalblokade er.
- Hjerteproblemer. Ved hjerteproblemer, kan der i forbindelse med en naturlig fødsel være fare for voldsom overanstrengelse, og i de tilfælde vil moren blive tilbudt et planlagt kejsersnit. På samme måde, kan det være hensigtsmæssigt for moren at være i fuld narkose.
- På eget ønske. Hvis du specifikt ønsker ikke at være vågen under kejsersnittet, kan du tale med narkoselægen om muligheden for, at du kan få fuld narkose.
Hvad er fuld narkose?
Inden operationen vil du blive iført operationstøj og hat, og du vil få lagt et drop i hånden.
Når du skal have fuld narkose, skal du møde fastende til operationen. Er det et akut kejsersnit, er du ikke fastende, og derfor gives der medicin til at neutralisere syren i maven. Denne medicin gives også selvom du møder fastende.
Narkosepersonalet sprøjter sovemiddel i droppet i hånden, og du får at vide, du skal tælle eller sige dit navn, og så falder du bare i søvn. Det går meget hurtigt og tager kun omkring et minut. Når du sover anbringer narkoselægen et rør i din hals, det lægges ned i luftrøret for at undgå spyt, men også for at lette din vejrtræning. Røret lægges også for at undgå at opkast kommer ned i dine luftveje, hvis du kaster op.
Efter dette er du fuldt bedøvet og kejsersnittet kan gå i gang.
Opvågning fra fuld narkose
Når operationen er overstået, bliver du vækket af narkosepersonalet efter cirka 5-10 minutter. Du kan godt være lidt ør og kvalm umiddelbart efter opvågningen og det er meget almindeligt, at man skiftevis sover og er vågen i de første par timer efter narkosen.
Du kan holde dit barn, så hurtigt du vil, men det er personalet eller dine pårørende der skal tage sig af barnet i de første par timer, ind til du rigtig er vågnet op fra narkosens eftervirkninger, og kan tage dig af din nyfødte.