Kejsersnit og genoptræning

Hvis du er kejsersnitsmor, har du brug for mere genoptræning, end en mor, der har haft en vaginal fødsel. Det er selvfølgelig fordi, at ikke nok med at du har været gravid i 9 måneder, og har oplevet tryk på blodårer og muskler, måske fået ondt i ryg og ben, men du har også gennemgået en stor operation i maven, hvor hud, nerver og muskler er blevet skåret over og skal hele.

Genoptræning skal starte lige så stille. Det er vigtigt, at du ikke presser sig selv for meget, for hurtigt at komme i form igen, for kroppen skal hele på samme tid.

Efter en operation er det naturligt, at du bliver hurtigere træt, og har brug for hvile, og når du samtidig er mor til en nyfødt, kan du være ekstra træt.  Det vigtigste i forbindelse med genoptræning er, at du lytter til din krop, og ikke træner så meget, at det gør ondt eller du bliver for træt. Du skal nok nå det.

Hvordan kommer jeg i gang med genoptræningen?

Start med genoptræning på barselsgangen. Det lyder måske umuligt, når du lige har fået kejsersnit, men der er faktisk mange ting du kan gøre, der hjælper kroppen til at blive sig selv igen.

  • Når du forsigtigt træder ud af sengen, så brug tid på at holde fast ved sengen, eller babys vugge, og ret ryggen helt op. Det kan du gøre, allerede første gang du er ude af sengen. Det gør ondt, og strækker meget i arret, men er det hele værd, for smerten fortager sig meget hurtigt, og i stedet for at ”tøffe” rundt med let krummet ryg, kan du kan begynde at gå rigtig, og få blodomløbet i gang i kroppen igen.
  •  Når du retter ryggen op, så strækker du samtidig maven helt ud, og dermed musklerne, og arret. Dermed arbejder du med arret, så det bliver mere elastisk og musklerne vender sig igen til at være udstrakte. Husk at gøre det hver gang du går, og for eksempel når du ruller med vuggen på barselsgangen.
  • Når du ligger på ryggen i sengen, kan du lige stå stille begynde med milde maveøvelser. Du kan begynde med at trække maven ind og ud, og gøre det mange gange i løbet af en dag.
  • Brug baby til at løfte og træne arme og ret ryg. Når du bærer baby, så vær opmærksom på din holdning, så du ikke krummer dig sammen over baby, men retter ryggen, og dermed både træner rygmuskulatur men også arme.
  • Maven kan trænes mere intenst efter nogle dage med milde maveøvelser.  Du kan fortsætte med øvelser i sengen, hvor du ligger på ryggen, med benene liggende fladt ned, mens du løfter hovedet og den øverste del af ryggen.
  • Gå ture. Gå så meget du orker. Det er skønt for kroppen at komme i gang igen, og mærke blodet pumpe rundt i kroppen.

Genoptræning er noget, det er sundt at tænke ind i dagen, fordi når din krop kommer i gang igen, vil du føle dig friskere og få mere overskud til at tage dig af baby.

5/5 - (1 vote)