Kejsersnit og længerevarende komplikationer

Kejsersnit og længerevarende komplikationerHar du fået kejsersnit, kan du være forberedt på en del almindelige bivirkninger og komplikationer.

Forskning viser, at der også findes problematikker, der kan opstå i kølvandet på et kejsersnit.

Primært er det komplikationer, der opdages i forbindelse med efterfølgende graviditet.

 

Længerevarende komplikationer

  • Foranliggende moderkage, placenta praevia. Hyppigheden af foranliggende moderkage stiger i takt med antallet af kejsersnit kvinden har fået.
  • Fastsiddende moderkage, placenta accreta. I disse tilfælde har moderkagen vokset sig ind i livmodervæggen. Kejsersnit disponerer for at få fastsiddende moderkage.
  • Graviditet uden for livmoderen betyder at ægget sætter sig fast i det arvæv, der er i livmoderen efter et kejsersnit. Dette er årsagen til at graviditet uden for livmoderen forekommer hyppigere hos kvinder, der har fået kejsersnit.
  • Bristning af livmoderen, uterus ruptur. Kan forekomme ved en vaginal fødsel efter et kejsersnit. Hvis livmoderen ikke kan holde til veernes voldsomme sammentrækninger, kan livmoderen briste. Det viser sig ved blødning, og fødselslægen må foretage endnu et kejsersnit.
  • Uforklarlige dødsfødsler. Forskning viser, at fænomenet ”uforklarlige dødsfødsler” er højere hos kvinder, der tidligere har født ved kejsersnit. Det er uklart om årsagen til at kejsersnittet blev udført er baggrunden for den øgede risiko, eller om det skyldes selve kejsersnittet.
  • Barnløshed. Det er svært at tolke, om årsagerne til barnløshed hos kvinder, der tidligere har fået kejsersnit, skyldes at kvinderne oplever problemer med at blive gravide, eller om det er fordi de undlader at blive gravide igen. Danske undersøgelser viser, at kvinder, der har født naturligt første gang, får flere børn end kvinder der føder ved kejsersnit første gang.

 

Disse længerevarende komplikationer er meget sjældne. Det er interessant forskning, men usandsynligt at du som kvinde og mor vil blive påvirket af dem.

Læs også artiklerne Komplikationer ved kejsersnit og Kejsersnit og sjældne bivirkninger.
Er du interesseret i mere forskning, kan du følge med på det engelske sundhedsvæsens hjemmeside www.NICE.org.uk, som er meget vidende inden for kejsersnitsoperationer.

Derudover kan du læse arikler, finde statistikker og forskningsresultater på The Lancet, som er et engelsk videnskabeligt lægemagasin www.thelancet.com.

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit

Rate this post