Kejsersnit og narkose

Kejsersnit og narkoseDer findes flere former for narkose og bedøvelse til brug ved kejsersnit. Det mest almindelige i dag er at bruge rygbedøvelser, og fuld narkose benyttes kun ved særlige tilfælde.

Der er flere risici forbundet med brugen af fuld narkose, og derfor er rygbedøvelsen blevet udbredt. Fordelen ved rygbedøvelsen er, at du hurtigere er frisk igen og kan have kontakt til dit barn med det samme efter fødslen.

Spinalblokade eller epiduralblokade er to forskellige former for rygbedøvelse, der gør at du kun er bedøvet fra ryggen og ned i benene. Du kan altså ikke gå med disse blokader, og du har ingen følelse fra brystet og nedefter. Ved fuld narkose sover du i den periode operationen foregår.

 

Hvilken form for narkose bruges ved kejsersnit?

 

Spinalblokade

Spinalblokade er den mest brugte form for bedøvelse, både ved planlagte og akutte kejsersnit. Tidligere blev man nødt til at bruge fuld narkose ved akutte kejsersnit, men i dag kan man lægge spinalblokaden hurtigt, den er effektiv og virker inden for få minutter.  Når man bruger spinalblokade er du vågen under kejsersnittet, men er bedøvet fra brystet og ned. Enkelte kvinder kan vippe med tæerne, men ikke føle noget i maveregionen.

Blokaden lægges ved at der føres en særligt tynd nål ind i din ryg gennem rygmarvshinden og ind til spinalvæsken. Heraf navnet – spinalblokade. Der sprøjtes bedøvelse ind, der er en blanding af lokalbedøvelse og et morfinlignende stof.

Mængden af bedøvelse, der sprøjtes ind er afhængig af din højde og vægt.

Bedøvelsen var nogle timer, men der kan gå helt op til 6 timer, før du har fuld følelse tilbage i benene.

 

EpiduralblokadeKejsersnit og narkose - rygbedøvelse

Epiduralblokade benyttes primært ved kejsersnit, hvis du allerede er i fødsel og har fået lagt en epiduralblokade under forløbet. Blokaden lokalbedøver området fra navlen og lænden og ned til skeden. Narkoselægen vil typisk fortsætte med epiduralen, når fødslen bliver til en kejsersnitsfødsel, han vil blot øge mængden af lokalbedøvende væske.

Ved epiduralblokade, lægges en nål i din ryg, hvor et tyndt kateter føres ind i. Kateteret føres videre ind i epiduralrummet, der er en spalte der omslutter rygmarven. Narkoselægen sprøjter en lokalbedøvende væske ind i kateteret, og ligesom ved spinalblokaden, er mængden af væske afhængig af din højde og vægt. Bedøvelsen vedligeholdes ved at der er en sprøjtepumpe, der kontinuerligt pumper bedøvelse ind i kateteret.

Efter kejsersnitsfødslen kan blokaden fortsat bruges til at smertelindre dig, til den er tom eller bliver fjernet. Du mærker ikke at kateteret bliver fjernet fra ryggen, og det tager kun kort tid, før du har fuld følelses tilbage i benene.

 

Kejsersnit og fuld narkose

Fuld narkose

Fuld narkose kaldes også universalbedøvelse og bruges mere og mere sjældent, fordi der er så mange komplikationer forbundet med fuld narkose. Fuld narkose benyttes ved hyperakutte kejsersnit, altså kejsersnit hvor der er så stor fare for mor eller barns liv, at spinalblokade ikke kan lægges.

Kvinder, der skal have planlagt kejsersnit eller akut kejsersnit tilbydes kun fuld narkose hvis de lider af alvorlige rygproblemer, hvor der er fare for at gøre skade, hvis narkoselægen lægger en rygbedøvelse.

Det kan være kvinder, der har oplevet brud på rygsøjlen, diskusprolaps eller kvinder, hvor der er noget anatomisk i vejen, så narkoselægen ikke kan ramme spinalrummet. Man bruger også fuld narkose i de tilfælde, hvor kvinden selv ikke ønsker at være vågen ved indgrebet.

Først gives syre-neutraliserende medicin, for at undgå opkast, og du får en iltmaske for ansigtet samtidig med, at narkoselægen sprøjter sovemedicin ind i et drop i din hånd. Du sover i løbet af sekunder. Når du sover, lægges der et plastrør ned i din hals for at undgå spyt, og i sjældne tilfælde opkast i luftvejene, og for at lette vejrtrækningen.

Når operationen er slut, vækkes du af personalet. Det er helt almindeligt, at du både kan være ør og svimmel bagefter. Du skiftevis sover og er vågen i timerne efter kejsersnittet.

Rate this post