Kejsersnit og smertestillende medicin

Kejsersnit og smertestillende medicinEfter kejsersnittet, som jo er en stor bugoperation, får du brug for smertestillende igennem en periode.

Det er vigtigt, at du er smertestillet ordentligt, således at du ikke kun går og tænker over smerterne, men har overskud til at passe din nyfødte og have energi til at pleje dig selv ind imellem.

 

Hvilken smertestillende medicin får jeg?

Ligeså snart kejsersnittet er overstået, fødselslægen har syet dit sår sammen og en sygeplejerske har givet dig plaster på og underbukser på, så får du nogle indsprøjtninger i benet, som du ikke mærker.

Indsprøjtningerne du får er antibiotika, så du ikke er så modtagelig for infektioner, blodfortyndende medicin, så du ikke får blodpropper så let, når du ikke er mobil, og sidst et morfinlignende stof, der bedøver de smerter, der vil være efter operationen.

Har du fået en rygmarvsbedøvelse, enten en epidural- eller en spinalblokade, så virker den bedøvelse også nogle timer endnu.

 

Hvor længe skal jeg tage smertestillende?

Det er almindeligt, at du skal tage smertestillende medicin fire gange om dagen i de første fire dage. Smertedækningen er bedst ved en kombination af smertestillende, og derfor får du morfin – eller et morfinlignende stof som for eksempel Ketogan sammen med et paracetamol præparat i en eller anden form, for eksempel Panodil eller Pamol.

Synes du ikke, du er smertedækket tilstrækkeligt, skal du bede personalet på barselsgangen om enten mere, eller en anden type medicin. Det er vigtigt, at du er smertedækket, så du har energi til at blive mobil igen.

Når du forlader barselsgangen, vil du få smertestillende medicin med hjem til de første par dage. Herefter kan du selv købe almindelige hovedpinepiller så som paracetamol eller ibuprofen præparater, som er rigeligt til at smertedække dig.

 

Påvirker den smertestillende medicin mit barn?

Nogle kvinder er bekymrede for, at den smertestillende medicin vil påvirke barnet når de ammer. Det er rigtigt at når du ammer dit nyfødte barn, og du samtidig får forskellige medikamenter så som smertestillende og antibiotika, så vil medicinen overføres til mælken. Mængderne er dog så ekstremt små, at de ikke gør nogen skade på barnet.

Lad være med at udholde smerte, blot for at undgå dit barn får indtaget noget af den smertestillende medicin. Overførslen er minimal og påvirker ikke barnet, og det er vigtigt, at du får så meget ro og kan slappe af uden smerter, så du hurtigere kan blive rask.

 

Gæste indlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit

Rate this post