Kejsersnit og spinalblokade

Spinalblokade, også kaldet spinalbedøvelse eller rygbedøvelse, er den mest benyttede form for bedøvelse, der benyttes under et kejsersnit.

Uanset om du skal have et planlagt eller akut kejsersnit, er denne bedøvelse både effektiv og hurtig for narkoselægen at lægge i ryggen.

Bedøvelsen bruges også ved hyperakutte kejsersnit, hvor barnet skal fødes meget hurtigt, fordi den er hurtig at lægge, den er hurtigt virkende, og der er få bivirkninger forbundet med denne type bedøvelse.

Med spinalblokaden er du fuldt bedøvet igennem hele kejsersnitsoperationen.

 

Hvordan lægges en spinalblokade?

Narkoselægen sørger for, at du bliver anbragt på en måde, enten siddende eller liggende, hvor ved han kan komme til spinalrummet omkring din rygsøjle. Er du i fødsel, kan det være svært at ligge stille, især når du har veer og det kan også forekomme umuligt at foretage den rette krumbøjning af ryggen, når der er også en stor maven i vejen. Du skal kun være stille et meget kort stykke tid, før narkoselægen har lagt narkosen.

Allerførst bliver din ryg steriliseret og derefter lokalbedøves det område, hvor selve bedøvelsen skal lægges. Narkoselægen finder det helt rigtige sted i mellem dine lændehvirvler og indfører en meget tynd nål, ind igennem rygmarvshinden til spinalrummet, hvor bedøvelsen sprøjtes ind. Bedøvelsen er en blanding af lokalbedøvende medicin og et morfinlignende stof.

Mængden af bedøvelse, der sprøjtes ind i spinalrummet er afhængig af din højde og vægt. Det gør ikke ondt, at få lagt en spinalblokade, og du mærker ikke, at du får indført en nål i ryggen.

 

Kan jeg mærke noget?

Efter spinalblokaden er lagt i ryggen kan du mærke at det spænder i balder og ben. Nogle kvinder synes det føles underligt, at blive tung i underkroppen og ikke at kunne bevæge benene overhovedet.

Når operationen går i gang, kan du ikke mærke noget. Bedøvelsen virker fra under brystet og til benene, og du er fuldkommen følelsesløs mens operationen foregår. Du kan bevæge din overkrop og dine arme. Bliver du utryg ved situationen, er personalet gode til at hjælpe med at berolige dig. Det er helt naturligt, at du kan blive lidt bange både i forhold til bedøvelsen og til kejsersnittet.

 

Hvornår får jeg følelsen tilbage?

Efter operationen bliver du kørt til opvågningsafdelingen. Her holder personalet øje med at din krop vågner op. Du får løbende målt dit blodtryk og du har sandsynligvis et iltkateter i næsen, der skal fremme helingen.

Selve spinalblokaden varer en time, men der kan gå flere timer før du har fuld kontrol over dine ben og kan komme op at gå.  Som regel tager det fra 2-6 timer. Når bedøvelsen fortager sig, kan du mærke, at du kan begynde at bevæge tæerne og stille og roligt spreder bevægelsen sig til resten af benene.

Du skal blive i sengen de første timer efter operationen, men du kan komme ud af sengen og strække dig lidt ud, allerede efter du er kommet fra opvågningsafdelingen og til barselsgangen. Det kan være svært at bevæge sig rundt og du kan være lidt slap i benene til at starte med, så sørg for, at der er personale til at hjælpe dig ud af sengen første gang.

 

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit

Rate this post