Kejsersnit – og større søskende

Kejsersnit - og større søskendeUanset om du har født naturligt eller ved kejsersnit, er der nogle ting du skal tage stilling til og hjælpe dine større børn med, når du kommer hjem fra barselsgangen.

For kejsersnitsmødre, kan der dog være ting så som løft og tryk på arret osv. der skal tages hensyn til.

Tal med dine børn ligeså snart du kommer hjem, om hvad det vil sige, at du har født ved kejsersnit.

 

Mor har ondt

Selv små, større søskende, kan bruge en forklaring i øjenhøjde på, hvorfor mor ikke er lige så mobil som tidligere. Det kan være nødvendigt at gentage forklaringen mange gange, og det er vigtigt, at du bevarer din tålmodighed.

Større søskende skal både forholde sig til at der er kommet en nyfødt ind i huset, mor har primært fokus på den nyfødte, og derudover kan mor måske ikke løbe og lege, eller løfte et større barn op til et dejligt kram.

Du har fået et indsnit i maven. Det gør ondt at få vægt på det, og du kan ikke tåle at løbe rundt og du kan heller ikke løfte mere, end hvad der svarer til den nyfødtes vægt. Det kan dine børn godt få forklaret, og selv de helt små kan få at vide og forstå, at det gør “av i mors mave”.

Samtidig kan du fortælle dem, at I kan kramme mens I sidder sammen på gulvet, eller flyder i sofaen.

 

Den dårlige samvittighed

Alle mødre kan opleve at få dårlig samvittighed, hvis vi ikke er nærværende overfor vores børn, eller vi synes, det halter med opmærksomheden. Husk på, at det går over. Det er et spørgsmål om uger, før du kan løfte igen, og din mobilitet og energi kommer stille og roligt tilbage. Du skal bare holde ud, og skubbe den dårlige samvittighed væk.

Sørg for at bruge tid med de større søskende alligevel, også selv om du ikke længere kan hoppe rundt med dem. Tag dem med i sengen, når du ligger med baby, så I kan nusse og sludre. Eller lad babyen sove i vuggen, så du kan sætte dig i sofaen med dit større barn, hvor du kan kramme og nusse, og barnet kan mærke både din fysiske nærhed, men også dit mentale nærvær.

Læs en bog højt, se børnetime sammen, eller tag den store med ud at gå tur, så han eller hun kan hjælpe mor med at skubbe barnevognen.

Bed eventuelt din partner, eller et familiemedlem, om at passe den nyfødte et par timer, så du helt kan hellige dig kontakten til de andre søskende.

 

Involver de større børn

Hvis du involverer de større børn – også de små, større børn –  i dine gøremål, kan de hurtigt føle, at det ikke bare er mor og baby, der er sammen, men ligefrem at det er dem og mor, der er sammen om at tage sig af baby.

Lad dem være med til at se på, når du skifter ble, eller skal have baby i  bad, eller de kan være med til madlavning eller lignenede, om ikke andet, så kan de sidde på bordet og snakke med, mens du forbereder maden. På denne måde, kan de føle sig værdsatte og stadig værdifulde i dit liv, og de kan mærke trygheden i, at I er en familie, der holder sammen.

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit

5/5 - (1 vote)