Kemikalier forstyrrer drenges udvikling

Kemikalier forstyrrer drenges udviklingKemiske stoffer kan bidrage til, at drengebørn bliver født med misdannet penis og at testiklerne ikke er faldet ned i pungen ved fødslen.

Det viser en omfattende kortlægning af den videnskabelige litteratur, som den anerkendte Professor Richard Sharpe fra The Queen’s Medical Research Institute i England har lavet for interesseorganisationen Chem Trust.

Richard Sharpe har i rapporten gennemgået al den viden, der i dag findes om sammenhængen mellem mandens forplantning og kemikalier.

Konklusionen er, at hormonforstyrrende stoffer med stor sandsynlighed bidrager til en del af de tilfælde, hvor drenge fødes med misdannet penis eller hvor testiklerne endnu ikke befinder sig i pungen ved fødslen.

Derfor vil det være fornuftigt, at især gravide og kvinder, der planlægger at blive gravide forsøger at nedsætte deres kontakt med hormonforstyrrende kemikalier, konkluderer Sharpe i rapporten.

Det har længe været kendt, at hormonforstyrrende stoffer kan påvirke kønsudviklingen i forsøgsdyr. Man har fx fundet misdannet penis, manglende testikler i pungen ved fødslen, nedsat sædkvalitet og testikelkræft senere i livet. Disse effekter kalder forskerne nu samlet for testicular dysgenesis syndrome (TGD), og de menes alle at opstå i forstertilstanden.

Hos mennesker er det langt sværere at bevise en klar årsag-virknings sammenhæng. Men et samlet blik på den vide, som findes i dag, giver altså ifølge Richard Shape grund til bekymring. Da mennesker bliver udsat for en lang række af forskellige kemikalier, er det desuden den samlede påvirkning af alle hormonforstyrrende stoffer, der er vigtig, understreger han i rapporten.

Hvis du vil være ekstra forsigtig og forsøge at nedsætte din kontakt med hormonforstyrrende stoffer bør du:

  • Bruge færre kosmetiske produkter, specielt hvis du er gravid eller planlægger at blive det
  • Vælge miljømærkede produkter. Se efter Svanen eller Blomsten
  • Undgå produkter med bromerede flammehæmmere
  • Fravælge produkter af plast blødgjort med ftalater, fx blød PVC
  • Undgå sutteflasker og plast til fødevarer som er lavet af polycarbonat. Når denne plasttype bliver slidt, frigives bisphenol-A, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Se listen over sutteflasker uden bisphenol-A
  • Spise økologisk. Nogle pesticider mistænkes for at være hormonforstyrrende
  • Undgå gør det selv produkter med høj MAL-kode og faresymboler. Vælg i stedet maling og lak mærket med blomsten.

Hvad mener du? Tror du at der er noget om snakken og at det er nødvendigt at holde øje med disse ting? Skriv en kommentar…

Rate this post
Marianne siger:

Vær opmærksom på, at Svanen og Blomsten – som faktisk kun er et udtryk for produktionsmetoden – godt være ren kemi!
Hvis du vil være sikker, kan du bruge økologiske produkter – de er garanteret fri for hormonforsyrrende stoffer

Marianne