Kemikalier og graviditet – Hvad skal jeg vide?

Kemikalier og graviditet - Hvad skal jeg vide?Hvis du nogensinde har brugt et kommercielt rengøringsprodukt (hvilket de fleste af os har gjort), ved du, at de kan være endog meget krasse.

Derfor anbefaler vi, at du så vidt som muligt undgår at bruge giftige eller ætsende rengøringsmidler.

Men hvad med andre produkter, vi omgiver os med i hverdagen?

Vi ser på kemikalier og graviditet her.

 

Hvilke kemikalier skal jeg undgå under min graviditet?

Mange kvinder holder op med at farve håret, mens de er gravide. Det er fordi de har hørt at hårfarvemidler (der jo typisk indeholder kemikalier) kan være skadelige.

Selv om det er rigtigt, at stofferne i hårfarven godt kan gå i blodet, har der aldrig nogensinde været en eneste undersøgelse, der støttede teorien om, at gravide kvinder skal lade være med at få farvet, krøllet eller glattet håret.

Den eneste gruppe, hvor der er påvist en lille forøget risiko for spontan abort, er professionelle frisører, der jo arbejder med disse hårkemikalier hver dag.

Så hvis du er frisør, er der måske grund til at du tager nogle forholdsregler (ventilation, handsker, hyppige friskluftspauser) men ellers er der ingen grund til at være bange.

Når nogle læger anbefaler, at gravide kvinder holder sig fra hårfarvning, er det simpelthen en overfortolkning af data fra forskellige undersøgelser.

Så er der de forkætrede phtalater, der er et resultat af blødgørende kemikalier, brugt på plasticprodukter.

Dyreforsøg har påvist, at der er en risiko for fosterskader ved høj koncentration, så her er måske en god grund til at bruge glascontainers til maden, du opvarmer i mikroovnen, for eksempel.

Bly er et kemikalie, det er rigtigt godt at undgå. Da det er et neurotoksin, antages det, at eksponering over for bly i større mængder kan være farligt.

Nu er det jo forbudt at sælge produkter med metallisk bly, men hvis I har et gammelt hus, hvor malingen skaller, kan der være god grund til at få fjernet den gamle (evt. blyholdige) maling og male med frisk, miljøvenlig maling.

Og drik hellere kildevand end vand, der transporteres gennem gamle blyrør.

Der er også en del kvinder, der undgår brug af ansigtscremer og makeup samt andre produkter til personlig pleje, der indeholder f.eks. hormoner eller parfume.

Der er selvfølgelig også åbenlyst farlige stoffer – asbest, pesticider osv. – som du bør holde dig fra. Vi har lavet en liste til dig nedenfor.

 

Kemikalier og graviditet – en tjekliste

Undgå:

  • Pesticider: Brug fælder i stedet for pesticider, hvis I har mus. Hvis I bruger pesticider i haven, så brug handsker og sørg for, at vinduerne til huset er lukket.
  • Opløsningsmidler: hvis du bruger neglelakfjerner eller fortynder, så sørg for at luft godt ud, brug maske og handsker og lad være med at have mad eller drikke i nærheden.
  • Bly: Pas på gammel maling og vand fra blyrør.
  • Rengøringsmidler: Kan ikke skade dit barn, men kan give dig kvalme. Luft ud, brug handsker og lad være med at blande produkter.
  • Arsenik: Der kan være arsenik, som jo er et giftstof, i jorden. Så brug handsker, hvis du er i haven, og – hvis du bor i et område med høje koncentrationer af arsenik – få testet jeres vand.
  • Kviksølv: Lad være med at spise fisk med højt kviksølvindhold. Så spis laks og pas på med tun. Generelt hold dig fra de store rovfisk, for koncentrationen er højest øverst i fødekæden.

Alt efter dit temperament og dine behov kan du med fordel overveje at skifte alle produkter i husholdningen ud med miljøvenlige produkter – hvad enten det handler om tøjvask, personlig pleje, rengøring eller køkkenudstyr. Det kan aldrig skade…

Kemikalier og graviditet – Hvad skal jeg vide?
3 (60%) 5 Stemmer