Klip i mellemkødet

Klip i mellemkødetKlip i mellemkødet kan lyde skræmmende og det kaldes da også en epistomi på fødeklinikkerne.

Men hvad indebærer det at få klip i mellemkødet i løbet af fødslen og er det overhovedet nødvendigt?

 

Hvad er et klip i mellemkødet?

Klip i mellemkødet er et klip, der lægges i mellemkødet i løbet af fødslen. Klippet foretages som regel, når barnets hoved ligger helt nede i skedeåbningen, men inden du er begyndt at presse barnet ud.

Grunden til at jordemoderen eller fødselslægen vælger at foretage klippet er, at de ønsker at hjælpe barnet til at blive født hurtigt. Det kan være på grund af en meget langtrukken fødsel, eller hvis de opfatter, at barnet lider af iltmangel.

Lægen kan også foretage klippet, hvis han forudser problemer, når barnet presses ud af skedeåbningen og der kan opstå en ukontrolleret bristning fra skeden og ud i mellemkødet, hvis ikke der klippes.

 

Hvad er bivirkningerne ved klip i mellemkødet?

En ukontrolleret åbning kan have svært ved at hele ordenligt og i nogle tilfælde revner huden fra skeden til endetarmen, hvilket kan have alvorlige konsekvenser for kvinden, der bagefter kan døje slemt med smerter, irritation i området og have svært ved at holde på afføringen.

Nogle kvinder oplever, efter fødslen, at have svært ved at sidde ordentligt eller kunne gå på toilettet uden at det gør ondt. Generne kan både kvinder der er blevet klippede eller har bristet opleve.

Typisk kan der gå op til et helt år, før du føler, at smerterne er forsvundet og du føler dig hel igen efter klip eller bristning i mellemkødet.

Dansk Jordemoderforening skriver, at der ofte ikke er behov for at foretage en epistomi, og at det afhænger af fødestedet, hvorvidt man foretager klip i mellemkødet. Begrundelsen er, at uanset om du er klippet eller bristet, vil du opleve sammen former for helings-problematikker.

Læs mere i artiklen fra Jordemoderforeningen her.

 

Hvad kan du gøre for at undgå klip i mellemkødet?

Nogle jordemødre og kvinder der har født, anbefaler at man smører mellemkødet med hvedeklidsolie eller mandelolie i månederne op til fødslen, for at gøre huden mere elastisk. På den måde, skulle huden ikke kunne briste under fødslen. Men sagen er, at der ikke er nogen der kan fortælle dig, om det virker eller ej.

Der er mange lag, både hud, kød og sener, der alle sammen skal give sig under en fødsel, så dit barn kan blive født. At smøre huden med olie for at gøre den elastisk har måske ikke den store effekt, men på den anden side, gør det absolut ingen skade at prøve, hvis du synes det er noget for dig.

 

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit

 

Rate this post