Komplikationer ved kejsersnit

Komplikationer ved kejsersnitLigesom ved alle operationer, kan der også opstå komplikationer i forbindelse med et kejsersnit. Dette gælder i øvrigt også ved naturlige fødsler.

Det er meget sjældent, der er alvorlige komplikationer ved et kejsersnit og som regel sker de mere alvorlige komplikationer under akutte og hyper-akutte kejsersnit, hvor der er overhængende fare for mors og/eller barns liv, og fødslen af barnet skal derfor foregå meget hurtigere end ved et planlagt kejsersnit.

 

Komplikationer der kan opstå under operationen:

  • Blodtryksfald
  • Komplikationer ved fuld narkose
  • Smerter ved rygbedøvelse
  • Blødning
  • Skader på blære, urinrør eller tarme
  • Skader på barnet

Blodtryksfald opstår når du har fået rygbedøvelse, fordi bedøvelsen får blodkarrene til at udvide sig. Du kan få kvalme, blive svimmel eller  svedt og i sjældne tilfælde føle, at det sortner for dine øjne. Blodtryksfaldet udlignes ved at narkosepersonalet tipper operationsbordet, så du kan få hovedet nedad.

Komplikationer ved fuld narkose sker mere og mere sjældent, men årsagen til det er, at når man får fuld narkose, så kan man kaste op, og få opkast ned i lungerne, der kan medføre lungebetændelse og i værste tilfælde dødsfald. Man kan undgå det ved at få syreneutraliserende medicin inden narkosen, og  de fleste, der skal i fuld narkose møder fastende til operationen.

Smerter ved rygbedøvelse er sjældent , men kan forekomme hvis du har været i fødsel, og har fået en føde-epidural, som så fortsat bruges til bedøvelse ved kejsersnittet. Narkoselægen vil sørge for, at du får yderligere bedøvelse i epidural-kateteret, der sidder i ryggen og drypper bedøvelse ind i kroppen, men i sjældne tilfælde dækker epiduralbedøvelsen ikke hele bugen, og du kan derfor føle smerte når bughinden åbnes, der ligger over livmoderen.  Sker dette, vil narkosepersonalet selvfølgelig hurtigt give sovemedicin, så du ikke mærker operationen.

Blødning. Årsagen til blødning forekommer hyppigere ved akutte kejsersnit og er typisk på grund af foranliggende moderkage eller løsnet moderkage, som sandsynligvis har været årsagen til kejsersnittet.

Skader på blære, urinrør eller tarme forekommer sjældent, men typisk ved akutte kejsersnit, hvor du allerede er i fødsel og barnet er på vej ud ad fødselskanalen. Skader på blære og urinrør kan se ske når livmoderen åbnes, og skaderne vil blive syet sammen med det samme.

Skader på barnet er yderst sjældne, og kan ske under akutte eller hyper-akutte kejsersnit, hvor operationene skal gå meget hurtigt. Fødselslægen kan fejlagtigt skære barnet, så det får mindre skader.

Alle disse komplikationer er de mest alvorlige komplikationer under kejsersnitsoperationer, og forekommer yderst sjældent. Det er vigtigt at huske, komplikationerne sker primært hvis der er stress på, for at få barnet ud, enten for at redde dets liv, eller morens liv. Ved planlagte kejsersnit er det endnu mere sjældent, at der forekommer komplikationer af denne art.

Rate this post