Kranio sakral terapi til gravide – er det en god idé? Må man få KST-terapi som gravid?
Kan kranio sakralterapi hjælpe kolik, refluks, flat baghoved med mere?
Det ser vi nærmere på i artiklen her om kranio sakral terapi til gravide og til baby af Lizzi Frederiksen.
Naturen er forunderlig og ved undfangelsen, graviditeten og fødslen bliver vi den grad mindet om det. Når æg og sædcelle mødes og celledelingen er i gang ud fra en midtlinje, dannes der to kranieknogler som er basis for kraniets bevægelse og det kranio sakrale system.
Kranio Sakral Terapi arbejder med knogler, hjernehinder, hjernevæske (der løber ned til sacrum/korsbenet), muskler, bindevæv, organer og som har en påvirkning på nerve-, hormon- og immunsystemet, og derved opnås en effekt på hele kroppen.
Kranio Sakral terapi til dig der er gravid
Du fortjener, at have det bedst muligt under din graviditet og have overskud til at nyde din voksende mave. Det kan være udfordrende hvis du er plaget af graviditetsgener. Kranio Sakral terapi kan forebygge og lindre udfordringerne ved graviditeten.
Ledbånd og ligamenter giver sig og bliver blødere for at gøre plads til baby og til den kommende fødsel. Det kan give smerter i bækkenet, hofter og halebenet, og smerterne kan forplante sig til resten af ryggen, skuldre og nakken.
Det er vigtigt at have fokus på kropsholdningen og arbejde på at tyngden fra maven ikke trækker for meget i lænden. Et stort lændesvaj belaster muskler, bindevævet, led og blodkar, og der kan opstå kompression af lændehvirvlerne som kan påvirke nerverne.
Ubevidst kommer man let til at få overstrakte knæ som lukker for cirkulationen bl.a. til lymfesystemet, og problemer med for meget væske i benene kan opstå. Ved at kroppen bliver afspændt og der laves støttende øvelser, kan den gravide opnå lindring af graviditetsgener.
Hvis man tidligere har slået halebenet eller rygsøjlen står skævt kan Kranio Sakral terapi rette bækkenet, rygsøjlen og nakken, og løsne ligamenter omkring halebenet. Under fødslen kommer der et stort pres på halebenet, når babyen kommer roterende ned igennem fødselskanalen og derfor vil det være en fordel at være afspændt og rettet op i bækkenet inden fødslen.
Nogle gravide oplever at blive ramt af bekymringer omkring babys udvikling og for fremtiden, en presset hverdag og stort arbejdspres eller oplever et pres fra omverdenen. Kranio sakral terapi kan give ro på nervesystemet og derigennem også et større overskud til at tænke nye tanker og kunne sige fra overfor pres/stress.
Kranio Sakral terapi er en blid og behagelig behandlingsform, men meget dybdegående hvor terapeuten behandler din krop i tæt samarbejde med dig. Kroppen får lov til at slippe spændinger og korrigere i det tempo du tillader.
Kranio sakral terapi og virkninger af fødsel
Vi er designet til at skulle presses ned gennem fødselskanalen, hvor babyens bløde og fleksible kranieknogler skyder sig ind over hinanden for at kunne komme igennem. Derfor kan babys kranie også let tage form af de udfordringer, der kan have været under fødslen. Problematikker der kan opstå under en fødsel kan være at babyen er stjernekikker, står skæv i bækkenet, sædefødsel, bliver forløst med cup eller et kejsersnit.
Det er afgørende vigtigt og godt, at der er hjælp at få under komplicerede fødsler for det redder liv – både baby og mors liv. Men fødslen kan efterfølgende have indvirkning på babys trivsel.
Undersøgelser viser at 88% af nyfødte udsættes for skader i mildere eller sværere grad allerede ved fødslen.
Udfordringer der kan opstå efter en fødsel:
- Kolik og fordøjelsesproblemer
- Vanskeligheder med at sutte/amme
- Refluks og gylperi
- Uro i kroppen
- Problemer med at sove
- Skævhed i kroppen – bananformet.
- Fladt baghoved
- Låst i nakken – favoritside
Kraniosakral terapi til baby
Hvis kranieknoglerne ikke helt er kommet på plads efter fødslen eller nakkemuskulaturen er spændt vil det påvirke det Kranio Sakrale system. En lille ubalance ved den øverste nakkehvirvel vil kunne påvirke den 10. kranienerve – Nervus vagus. Nervus vagus innerverer de fleste fordøjelsesorganer, og det kan give udfordringer med fordøjelsen, uro, gråd og dårlig søvn.
Ligeledes løber der nerveforsyninger forbi 3. nakkehvirvel ned til mavemunden og en ubalance her kan have indflydelse på refluks. Ligeledes er det muligt at stimulere/afspænde mavemunden med blid teknik.
Vil babyen ikke have hovedet til den ene side eller ligge på maven, kan det skyldes spændinger i nakken og kraniekanten. Det kan være hård træning at ligge på maven for babyer, særligt hvis der er problematikker omkring kraniekanten, nakken og skulderpartiet, men det er nødvendigt at ligge på maven for at komme til næste step i udviklingen.Babyer med mavebesvær, generel uro eller uforståelig gråd, spise- eller søvnforstyrrelser eller andre problematikker, herunder skæve kranier, favoritside, bananform og spændinger, kan få hjælp igennem Kranio Sakral terapi.
Det er ikke kun babyen der mistrives, det gør forældrene også. Der er ikke noget værre end når ens barn har ondt og græder utrøsteligt, og at man som forældre føler at der er intet stille op. Men det er der!
Børn er ofte meget modtagelige for den meget blide behandlingsform kranio sakral terapi, så derfor kan der opnås gode resultater med relativt få behandlinger.
Lizzi Frederiksen er erfaren kranio sakral terpeut og børnesundhedsvejleder
Find Lizzi her på: https://fanglivet.dk/