Lav fedtprocent – kan jeg blive gravid?

Lav fedtprocent - kan jeg blive gravid?Vægt kan have stor indflydelse på dit helbred og også dine muligheder for at blive gravid.

Dette gør sig gældende både hvis du er overvægtig eller undervægtig.

Har du en meget lav fedtprocent, kan det have indflydelse på din krops funktioner, og din ægløsning.

 

Kan jeg blive gravid?

Uanset hvad din vægt er, handler dét at blive gravid om, at du skal have ægløsning og en normal menstruationscyklus. Har du det, har du samme sandsynlighed for at blive gravid, som alle andre.

Generelt siges det, at du skal have mindst en fedtprocent på 17 % for at have ægløsning. Kvinder der træner meget, blandt andet atleter, kan have perioder hvor de ikke har en normal menstruationscyklus, hvor blødning måske helt stopper og kan være fraværende i lange perioder.

Når fedtprocenten er for lav, hindrer den at hormonerne fortæller hjernen, at folliklerne, som er de små blærer, der indeholder æg,  skal modnes og ægløsning derefter kan træde i kraft. Det betyder, at selvom du er sund og rask og har masser af æg, så finder ægløsningen ikke sted, og du kan ikke blive gravid.

 

Hvordan får jeg en normal cyklus?

Har du en lav fedtprocent med en ustabil eller manglende menstruation, er det en god idé, at få en snak med din egen læge om hvilke tiltag du selv kan tage, for at få fedtprocenten i vejret.

Du kan selv nedsætte hyppigheden af din træning, og sørge for, at du indtager mere næring, så din fedtprocent stiger. Du skal prøve at opnå en fornuftigt vægt i forhold til din højde, og det kan tage lidt tid.

Er du undervægtig, har du større sandsynlighed for at føde et undervægtigt barn. Det er endnu en grund til at få vægten lidt opad, inden du bliver gravid.

Lad være med at tro, du skal blive stor, for at få en normaliseret cyklus og ægløsning. Du kan sagtens stadig være slank og i god form, bare du får hævet fedtprocenten i din krop, så dine hormoner kan fungere normalt igen.

 

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit

Rate this post