Må jeg ligge på ryggen under graviditeten?

Må jeg ligge på ryggen under graviditeten?I den sidste tid af graviditeten kan den øgede vægt af selve barnet, fostervandet og moderkagen begynde at trykke på den store vene, der fører blod fra den nedre halvdel af din krop tilbage til hjertet.

Dette kan medføre, at en del blod bliver nede i benene.

Dette skader ikke barnet, men har den effekt, at du kan føle dig svimmel eller ør, hvilket giver dig lyst til at vende dig om på siden.

Det er kun, hvis du ikke lytter til denne følelse af svimmelhed, men fortsætter med at ligge på ryggen, at det i yderste konsekvens kan medføre, at der kommer mindre blod til dit barn.

Forskning om at ligge på ryggen under graviditeten

Der er ikkeforskning, der viser, at det skader dit barn at ligge på ryggen.

Selv hos ikke-gravide kvinder vil der være lidt mindre blod, der bliver pumpet rundt i kroppen, når du ligger på ryggen, end hvis du ligger på din venstre side.

Så der er intet unormalt i, at dette også er tilfældet for gravide.

Et enkelt studie viser, at mængden af blod, der pumpes rundt i kroppen, når du ligger på ryggen, falder en del omkring uge 20 af din graviditet, så dette er måske et godt tidspunkt at begynde at lægge dig på siden i stedet for at ligge fladt på ryggen i længere tid ad gangen.

Venen sidder i den højre side af kroppen, og derfor kan flere kvinder godt få samme følelse af at ligge på højre side.

Dette kan desuden være grunden til, at så mange gravide siger, at de har det bedst med at ligge på venstre side.

Igen er det vigtigste ikke at gå i panik.

Lyt til din krop.

Den fortæller dig, når du gør noget, den ikke bryder sig om. Det skader ikke at ligge på ryggen eller på din højre side, så længe du lytter til din krop, og vender dig hvis begynder at føle dig svimmel eller ør.

Vær heller ikke nervøs for tiden mens du sover. Du skal nok vende dig helt automatisk.

2.7/5 - (10 votes)