Mors Ftalater skader fostret

Mors Ftalater skader fostretBlødgørere fra den gravides krop påvirker det ufødte pigebarn. Det har længe været kendt, at visse kemikalier af typen ftalater, som blandt andet bruges til at blødgøre plast, kan nedsætte dyrs evne til at formere sig.

Hvordan stofferne virker på mennesker har man hidtil ikke vidst ligeså meget om. Nu tyder ny forskning på, at ftalater, som findes i moderens krop, kan påvirke ufødte pigebørn….

Undersøgelsen er offentliggjort i den seneste udgave af tidsskriftet Environment International. Den viser, at ftalater, som kunne måles i livmoderen hos den gravide, vandrer over i det ufødte barn. Her kan det påvirke børnenes naturlige kønsudvikling.

For pigernes vedkommende fandt forskerne, at der for to af seks undersøgte typer af ftalater var en sammenhæng mellem den mængde, barnet var udsat for under graviditeten, og så udviklingen af deres kønsorganer. For drengenes vedkommende fandt forskerne ikke en tilsvarende sammenhæng.

Ftalater er en gruppe kemikalier, der især anvendes til at gøre plastik af PVC blødt og bøjeligt. De tilsættes også for eksempel lim og fugemasse. Enkelte bruges også i kosmetik.

Vi udsættes dagligt for ftalater fra mange forskellige kilder. Derfor er det ikke lige meget, hvordan de påvirker kroppen. Undersøgelsen her er endnu en sten i vægtskålen, der hælder i retning af, at ftalater er en risikofaktor i forhold til vores forplantning, siger Thomas Breck, sekretariatsleder i Informationscenter for Miljø & Sundhed.

Kilde: Abstrakt af artiklen fra Environment International, Vol. 35, No.1 (2009) Association between prenatal exposure to phthalates and the health of newborns.

Undgå så vidt muligt produkter af blød PVC.

Er du i tvivl om produktet indeholder ftalater, så spørg i butikken – de har mulighed for at sende forespørgslen videre til producenten

Køb legetøj i Danmark eller EU, hvor der er en særlig restriktiv lovgivning på området.

Kilde: Informationscenter for Miljø og Sundhed på www.miljoeogsundhed.dk

Hvad mener du? Er du opmærksom på denne type kemikalier i de produkter du køber til dig selv og dine børn? Skriv en kommentar…

Rate this post