Motion og graviditet

motion og graviditetSiden tidernes morgen har der været delte meninger om motion og graviditet.

Er det sundt at motionere i gennem hele graviditeten, og er det overhovedet realistisk. at bevæge sig med en stor gravid mave?

Ny forskning fasttømrer det vi måske godt allerede vidste: nemlig at det ER sundt for os at dyrke motion mens baby vokser inde i maven.

Desuden viser forskningen at motion giver mindre risiko for komplikationer i løbet af graviditeten.

Motion og graviditet – en sund kombination

Ny forskning viser, at ikke alene er det sundt at motionere i gennem hele graviditeten, det holder også flere komplikationer væk.

Ofte ser vi billeder i medierne af smukke, velformede skuespillere eller modeller, der har født for ganske kort tid siden og nu pludselig er på forsiden af et blad med den mest perfekte krop, uden et eneste tegn på, at hun har været gravid.

Det synes at være en fysisk umulighed for almindelige mennesker, men det er det faktisk  ikke. Ikke fordi vi på nogen måde skal kæmpe for at ligne stjernerne, men vi kan hjælpe vores kroppe til at hele hurtigere end forventet med motion.

Efter graviditeten og 9 hårde måneder med øget vægt og slappe muskler, ligamenter og sener, der er blevet strakte, for at give plads til den store mave, skal din krop restituere sig. Når kroppen er i form i forvejen, finder den meget hurtigere tilbage til normalen, end hvis du ikke havde arbejdet med din kondition og muskeltræning inden.

Lægevidenskaben har i mange år vidst at overvægt og en usund livsstil bevirker, at mange par har svært ved at blive gravide. En god fysik bevirker, at du har nemmere ved at blive gravid og har den øgede bonus, at selve graviditeten kan være nemmere at håndtere for din krop.

Der er heller ingen tvivl om, at det er en fordel at være i god form, inden du skal føde. Det kan lette selve fødslen og arbejdet med veerne, når din krop er mere smidig og i god form.

 

 

Bekymringer omkring motion og graviditet

En af de tidligere bekymringer hos lægestanden har været, at motion kunne føre til for tidlig fødsel eller i værste fald abort, fordi motion kunne bevirke at kroppen udvikler et hormon, der fremkalder veer. Dette er ikke korrekt, og den nye undersøgelse, publiceret i det amerikanske tidsskrift Journal of Obstetrics & Gynecology, viser at der ikke er nogen sammenhæng mellem motion og præmatur fødsel (præmatur fødsel i undersøgelsen er fastsat til fødsler før 37 graviditetsuge).

Statistikker viser, at antallet af præmature fødsler er det samme for kvinder, der motionerer og for de kvinder, der ikke motionerer.

Undersøgelsen vi nævner her, er foretaget med kvinder, der var gravide og ventede et enkelt barn og ikke havde nogle medicinske lidelser, der kunne forhindre dem i at motionere.

 

Kast dig ud i at motionere – helst inden du er gravid

Den nye undersøgelse, der er foretaget af blandt andet professor Vincenzo Berghella fra Thomas Jefferson University i USA, fastslår at det er decideret misvisende, at lægepersonale tidligere frarådede gravide at udøve aktiv motion og gymnastik på grund af risikoen for præmatur fødsel.

Studiet viser, fortæller Berghella, at ikke alene skader motionen ikke barnet, men det kan medføre flere gavnlige effekter for den gravide.

Undersøgelsen viste blandt andet at med motion følger:

  • Risikoen for graviditetsrelateret diabetes falder
  • Risikoen for forhøjet blodtryk falder
  • Risikoen for at føde ved kejsersnit falder.

 

Der kan være mange årsager til, at kvinder stopper med at motionere, når de bliver gravide. For eksempel vægtøgning, hjertebanken og generel træthed og uoplagthed. Men sagen er faktisk, at motion kan afhjælpe alle de nævnte gener. Motion giver øget energi og gør os gladere.

Planlægger du at blive gravid, og motionerer du ikke allerede, kan det være en stor fordel at starte med at motionere, så det ikke uvant for dig, at fortsætte med, når du bliver gravid.

Det er en fordel at vælge en form for motion, der passer til din hverdag – også som gravid. Løbetræning er nemt, for det kræver ikke, at du træner på et bestemt tidspunkt. På med løbeskoene, og så er du i gang, når som helst du vil. Yoga og pilates er også gode og blide former for motion, som du kan dyrke både på hold, og derhjemme.

Motion kan være mange ting, og skal først og fremmest kunne passes ind i dit arbejdsliv og hverdag. Gå lange ture i raskt trav, tag på cykeltur med kæresten eller løb en tur inden morgenmaden. Det vigtigste er, at du får motion kontinuerligt og sørger for at motionere flere gange om ugen.

Vil du læse mere om den nye undersøgelse, kan du klikke her.

 

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit

5/5 - (1 vote)