Når baby begynder at tale

Når baby begynder at taleDe fleste babyer begynder at pludre omkring de syv måneder, og det er både sjovt og hyggeligt når baby begynder at tale og at høre deres nogle gange endog meget lange monologer.

Engang imellem kan du også opleve to babyer, der ”snakker” sammen – og ser ud, som om de forstår hinanden, selv om det er volapyk for os andre.

Men hvornår begynder børn egentlig at tale?

Og hvad skal vi være opmærksomme på når baby begynder at tale?

Hvornår baby begynder at tale

De fleste børn siger deres første egentlige ord omkring i etårsalderen, men der kan være store forskelle på, hvornår babyer begynder at tale.

Der er foretaget undersøgelser, der tyder på, at selv babypludren rent faktisk er barnet, der øver sig i at tale, så det kan starte tidligt.

Men nogle børn pludrer slet ikke og går direkte til at tale. Og andre taler ikke, før de er 1 ½ eller endda 2 år.

Når de første egentlige, genkendelige ord så kommer, er det ofte som del af en tirade af pludren, så det kan være svært at genkende ordene i starten.

Du kan prøve at søge efter mønstre eller lyde, der lyder som om, dit barn prøver at udtale noget særligt.

Det er også omkring etårsalderen, at de fleste børn begynder at pege, og det kan hjælpe dig med at forstå det begyndende sprog.

Forskere har opdaget, at selv børn, der ikke taler endnu, bruger fagter – som f.eks. at pege – til at kommunikere med, ligesom de også bruger gråd, latter, smil, skrig osv. – eller endda tegnsprog.

Kan vi påvirke tidspunktet når baby begynder at tale?

Iflg. nogle undersøgelser hænger bevægelse tæt sammen med barnets interaktioner med forældre og andre omgivelser.

Børn, der har lært at gå, kommunikerer og interagerer mere med alting, end jævnaldrende børn, der stadig kravler.

Og så er der undersøgelser, der viser, at det pludrende ”babysprog”, vi kvinder har en tendens til at bruge, faktisk hjælper babyen med at lære at tale.

Fordi vi taler langsomt, med overdrevne vokaler, og gentager den samme sætning flere gange, giver det barnet flere chancer for at genkende ord og gentage dem.

Og det høje stemmeleje og den pludrende, glade tone gør barnet glad og motiveret for at kommunikere.

Så næste gang, nogen gør grin med den måde, du pludrer til en baby, så fortæl dem, at du rent faktisk er i gang med at lære den at tale.

3.7/5 - (3 votes)