Når baby sover ude

Det falder os helt naturligt her i Danmark, at vores små børn sover udenfor i deres barnevogn. Skal vi på café, så sætter vi bare barnevognen udenfor og kan i fred og ro nyde en frokost, mens baby sover. Men er det sundt, når baby sover ude?

For os danskere er det helt almindeligt, at vores små børn sover udenfor i deres barnevogn, helt fra de er nyfødte og til de holder op med at sove lur i 3-4 års alderen.

Men sådan er det ikke uden for de nordiske lande. Hverken andre lande i Europa, Storbritannien eller USA har for vane at lade deres børn sove udenfor.

 

Er det sundt, når baby sover ude?

Ideen omkring at børn skal sove deres formiddags og/ eller eftermiddagslur udenfor, kommer fra teorien om, at det er sundere uanset om det er sommer eller vinter, at få frisk luft.

Den friske luft betyder at børnene sjældnere bliver forkølede og at det er væsentligt sundere at være ude, end at sove indendørs med 20 andre børn.

Mange børn sover længere, når de sover udenfor end inde. Om det er den friske luft eller mangel på støj, der bevirker at børnene sover roligere ude vides ikke.

I Finland er der lavet undersøgelser omkring længden af en lur. Sover dit barn indenfor, vil det typisk sove mellem 1 og 2 timer, mens det sover mellem 1,5 og 3 timer, når det putter udenfor i barnevogn.

Det er populært at lade sit barn sove udenfor i alle de nordiske lande. I Finland har man desuden lavet retningslinjer for at sove ude, og opfordrer forældre til at begynde med korte ophold udendørs når barnet er kun 14 dage gammelt.

I mange lande udenfor Norden, bliver det opfattet som utrygt og nogle steder ligefrem farligt at have sit barn sovende udenfor. Både i forhold til at der kan ske et barn uden opsyn noget – det kan for eksempel falde ud af barnevognen, men også frygten for at andre gør skade på barnet, eller ligefrem kidnapper det, er en faktor.

I  nogle lande opfattes det som omsorgssvigt, at efterlade sit barn udenfor, mens man selv opholder sig inden døre.

 

Kan mit barn sove ude, når det er koldt?

voksiposeDer er ingen grund til, ikke at lade din baby nyde den friske luft udenfor, selvom det er blevet vinter. Det vigtigste er, at baby har et dejligt varmt sted at sove, og at han eller hun er klædt ordentligt på.

Det er selvfølgelig også vigtigt, hvis det regner eller sner, at barnevognen er dækket af et regnslag eller står under et tag. Undgå så vidt muligt også, at barnevognen står et sted med blæst.

Når barnevognen er klar med enten voksipose eller pude og dyne, der er beregnet til årstiden, så mangler du bare at klæde din baby godt på.

Uanset årstids, bør en nyfødt have kyse eller hue på. Er det højsommer og meget varmt, kan du undvære det, men med mindre der er fuldkommen vindstille, bør et spædbarn have en lille tynd bomuldskyse på, der sørger for at barnet kan holde på varmen.

Er det koldt, bør dit barn have uldundertøj på. Sørg i det hele taget for, at dit barn har tøj på, som du selv mener er fornuftigt. Er det vinter og koldt, kan dit barn sove i sin flyverdragt med sin dyne ud over. Husk også små luffer og varme sutsko at sove i.

Og sidst men ikke mindst: når baby sover ude, så husk babyalarmen, så du kan høre, om din baby er klar til at vågne fra sin lur.

Læs mere om hvordan baby sover varmt og godt i vores artikel Voksipose eller lift – hvad skal jeg vælge?

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit.

5/5 - (2 votes)