Når baby sover ude om vinteren

Når baby sover ude om vinterenKalenderen siger sen-september og det er officielt blevet efterår og selvom baby er vant til at sove ude, så er der lige nogle ting, du skal være ekstra opmærksom på, når baby sover ude.

Det er nemt, at have baby til at sove ude i løbet af foråret og sommeren. Mange nye mødre har de små med ude at gå, og de putter ganske dejligt i barnevognen, når den skubbes ned ad gaden.

Det er også umuligt at bo i en by og ikke se barnevogne, der står uden for caféerne, med nyfødte der får sig en skraber, mens mor drikker en velfortjent kop kaffe.

Men der er også mange, der benytter sig af, at lade barnet sove lur uden for, mens man selv er inden for og får overstået praktiske gøremål, eller tager sig et meget velfortjent hvil.

 

Hvad skal du huske, når baby sover ude

Alle nyfødte sover meget og selv om de hurtigt bliver større, så har de stadig brug for både formiddags- og/eller eftermiddagslure. Det er oplagt, at lade dit barn sove sin lur uden for, hvis du har mulighed for det.

Det kræver selvfølgelig at du har enten en have eller en baggård, der egner sig til, at dit barn kan stå ugeneret og sikkert i barnevognen, mens du har mulighed for at kigge til det.

 

Det praktiske

Ting du bør have, inden du lægger dit barn til at sove uden for:

  • En af de allervigtigste ting, du skal anskaffe er en babyalarm. Det er din livline, der fortæller dig, når baby er ved at vågne, og du skal ud og hente ham eller hende ind igen.
  • Brug en sele til lidt større børn, så de ikke forsøger at kravle ud af barnevognen, hvis de vågner.
  • En praktisk ting, især hvis du bor i en by kan være, at sætte en lille lås på hjulet, så barnevognen ikke kan flyttes. Du kan købe en lille lås hos cykelhandleren. Låsen kan have sin faste plads på barnevognen.
  • Regnslag til barnevognen. De fleste barnevogne sælges med regnslag, men har du ikke et, kan det købes separat. Det er en essentiel ting at have både mod regn og sne/slud.

Babys komfort

Når baby sover ude, så er hvad barnet sover i, både i forhold til tøj og dyne det vigtigste.

Der er ingen tvivl om, at det er nemmere om sommeren, at iføre din baby let tøj, der holder det varmt og fri for træk, men barnet alligevel kan få luft i.

Om efteråret og vinteren kan det være noget af en udfordring at pakke den lille ind, for det må hverken blive for varmt eller for koldt i barnevognen.

Alt efter temperaturen kan du vælge at dit barn skal sove i en flyverdragt med varme dun eller uldtøfler på. Selvom barnet har flyverdragt på, skal det også have sin dyne over sig.

Bruger du en voksipose, så kan du lade baby sove i sit eget tøj, måske med en ekstra trøje eller lille jakke ud over.

Husk, at du skal have købt til baby:

  • Hue
  • Luffer
  • Varme sutsko.

Husk at sørge for, at barnets isse ikke bliver kold. En lille bomuldskyse er uundværlig og er det meget koldt og baby er lidt større, kan en lille, blød elefanthue være løsningen.

Ud over hue eller kyse, så er små bløde og varme tøfler også et must og det samme er vanter eller luffer. Små børn har tendens til at ligge med armene ud til siden, og derfor er det vigtigt, at de små hænder holdes varme.

På fødderne skal der selvfølgelig også være varme, og det er ikke behageligt at sove med støvler eller sko på. Små praktiske læder-sutsko egner sig ikke til at sove ude i om vinteren. De er gode til indendørs brug, men er for kolde, når barnet sover ude.

Vælg i stedet for en lille sutsko af lammeskind eller en dun-sutsko som er blød og behagelig.

 

Tænk over temperaturen, når baby sover ude

Det er sundt for barnet at få frisk luft, men vær alligevel opmærksom på, at dit barn ikke sover ude alt for længe, når det er meget koldt eller der er frostgrader.

Check altid dit barn kropstemperatur, når det har sovet ude, for at mærke om det er koldt eller måske for varmt, når du pakker ham eller hende ud.

Du skal bare mærke efter på babys hænder, fødder og hoved, for at se om barnet har det for varmt, eller for koldt – eller forhåbentligt har det lige tilpas. På den måde kan du hurtigt vurdere, hvad baby skal have på næste gang, han eller hun sover ude.

 

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit.

5/5 - (1 vote)