Ny forskning – Paracetamol og graviditet

Ny forskning – Paracetamol og graviditetParacetamol under graviditeten kan give voksne mænd problemer med reproduktion senere i livet, viser et nyt engelsk studie.

Et studie offentlig gjort i den engelske avis The Guardian, i maj måned i år viste, at der er konstateret en sammenhæng imellem brugen af det smertestillende stof paracetamol og forsinket nedfald af testikler hos drenge.

Studiet finder, at der kan være en sammenhæng mellem brugen af Paracetamol og lav testosteron produktion hos drenge.

 

Hvad betyder undersøgelsen?

Hovedpinepillen, der anbefales til brug under graviditet, fordi det er den mildeste form for smertestillende, er typisk paracetamol. Paracetamol er blandt andet Panodil, Pinex og Pamol.

Studiet, der er foretaget af MRC Centre for Reproductive Health i Edinburgh, viser at risikoen for lav produktion af det mandlige kønshormon, er meget høj og kan ramme op til én ud af seks mænd.

Studiet er indtil videre kun foretaget på mus, der har fået tilført væv fra menneskelige testikler. Forsøgsdyrene viste ikke tegn på nedsat hormonproduktion ved indtagelse af paracetamol en enkelt dag, men efter dagligt brug i en uge, faldt produktionen med 45 %.

Overlæge Dr. Rod Mitchell fra centeret i Edinburgh udtaler, at eftersom paracetamol er noget enhver frit kan anskaffe på apoteket og i supermarkedet, bør det anbefales, at gravide kun indtager paracetamol i meget korte perioder ad gang, eller søger læge ved feber eller stærk hovedpine, for at blive anvist en anden form for smertestillende.

The Guardian fortæller, at selvom studiet er grundigt og videnskabeligt baseret, så er det ikke altid, at dyrebaserede forsøg giver samme resultater, som hvis forsøget var udført på mennesker.

Det engleske sundhedsvæsen udtrykker da også, at studiet på nuværende tidspunkt ikke bør give anledning til en ændring af praksis, da paracetamol stadig er et fornuftigt valg til at smertestille, hvis det tages i små doser.

Der bør foretages flere studier, for at forske yderligere i fundene, og der er ingen tvivl om, at der vil komme nye studier på området, i løbet af de næste par år.

Er du gravid, og måske allerede har spist et par Panodiler, så lad endelig være med at panikke. Som med al forskning, vil der komme yderligere undersøgelser, der måske kan give andre resultater, og indtil Sundhedsstyrelsen kommer med anbefalinger i forhold til indtagelsen af paracetamol, kan du sagtens bruge det som smertelindring.

Som med alle andre produkter du indtager i løbet af din graviditet, er det selvfølgelig altid fornuftigt at være opmærksom på, hvor meget du tager. Lider du af længerevarende hovedpine for eksempel, kan du tale med apoteket om en anden mulighed end netop denne form for hovedpinepiller.

Har du lyst til at læse mere om studiet, kan du finde hele publikationen på MRC Centre for Reproductive Healths hjemmeside.

 

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, Forfatter til Bogen om Kejsersnit

5/5 - (2 votes)