Øget abortrisiko ved overdreven motion

Øget abortrisiko ved overdreven motionHvis du er gravid kan du med fordel sætte visse motionstyper på standby, ihvertfald i den første tid. En stor dansk undersøgelse viser nemlig at overdreven motion i de første 18 uger øger risikoen for ufrivillig abort.

Forskere fra blandt andet Syddansk Universitet, står bag undersøgelsen som er baseret på data fra det nationale projekt “Bedre sundhed for mor og barn”. Konklusionen er at såsnart graviditetsprøven er positiv, bør man overveje sine motionsvaner.

92.671 gravide kvinder har svaret på en række spørgsmål om deres motionsvaner, og svarene viser at specielt motion hvor man på »slipper jorden« som løb, boldspil og ketsjerspil kan tredoble risikoen for en ufrivillig abort i de første 18 uger af graviditeten.

Risikoen er størst i første del af graviditeten, og stiger yderligere, hvis du dyrker mere end syv timers motion om ugen. Det er dog stadig vigtigt at holde sig i form under graviditeten. Motion med måde er nemlig med til at modvirke overvægt og graviditets-diabetes.

I den sammenhæng anbefales svømning som den bedste måde at dyrke motion på, da det ikke øger risikoen for abort, og helt uden problemer kan fortsættes gennem hele graviditeten.

3/5 - (2 votes)
Mandy siger:

Jeg ved at I lande som abort er forbudt bruger de løb og tungeløft som en form for at abortere uønsket foster. Så jeg vil tænke mig om hvis jeg var gravid og løbetrænede…. Hellere dyrke en anden form for motion hvor man ikke hopper… Held og lykke med din graviditet.

pia jepsen siger:

Har for kort tid siden mistet tvillinger, men venter mig nu igen og er derfor enormt bange for at miste endnu engang. Jeg løbetræner en del, men er nu nervøs for om det også er at “slippe jorden” for meget. Jeg løber næsten hver dag og rundt regnet 50 – 70 km om ugen. Ville små løbeture på 5km være for meget under graviditeten fx hveranden dag??

Pete Andersen siger:

Hej Anna. Tak for din kommentar. Iflg. undersøgelsen er det formentlig de mange »bump« det giver at lande igen efter at have »sluppet jorden« der ikke er så gode for fostret. Læg mærke til at man ikke fraråder motion. Man anbefaler bare de gravide at have dette med i overvejelserne.

Se mere her: http://www.ssi.dk/sw51458.asp

Mange frugtbare hilsner
Graviditet.dk

Anna siger:

Hej. Jeg har lige afleveret en større opgave omkring ernæring og fysisk aktivitet til gravide, og er faldet over denne artikel omkring motion indenfor de første 18 uger. Jeg undrer mig lidt over, hvorfor det er farligt at dyrke motion, hvor du slipper jorden i disse uger?

Mvh Anna