Kan en baby i maven mærke det, hvis mor er ked af det? Kan en baby i maven mærke hvis mor er stresset? Kan den kommende baby mærke sin mors følelser?
Kender du til de spørgsmål – så læs med her i miniartiklen af psykolog Henrik Dybvad Larsen, forfatter til Fostrets og fødslens psykologi. Barndom og forældreskab begynder ved undfangelsen.
Skal jeg skærme mit barn for mine følelser?
Hvis du er som de fleste forældre, så vil du gerne give dit ufødte barn så god en start på livet som overhovedet muligt.
Det sker jeg bliver stillet spørgsmålet: ”Skal jeg lægge låg på mine følelser for at skærme mit barn?”
Vi ved, at ufødte børn har følelser og påvirkes af mors følelser! Så svaret til spørgsmålet øverst her er “JA”
Du skal samtidig vide, at det ikke gavner dit barn, at du holder på dine følelser.
Du kan ikke tage en facade på, som du kan i forhold til andre mennesker.
Dit ufødte barn er jo en del af din indre verden og ikke af din facade eller dit udtryk udadtil.
I stedet for at være bekymret over, om dine følelser kan skade dit barn, så sig til dig selv:
”Når jeg lader mig selv mærke alle slags følelser, så lærer jeg mit barn, allerede før det bliver født, at følelser er naturlige og trygge.”
Påvirker travlhed og stress mit ufødte barn?
I dagens Danmark kan det være svært at nå det hele i en småbørnsfamilie og nogle dage kan man føle sig presset, mere end godt er og måske endda stresset!
Spørgsmålet melder sig naturligt: ”Kan min stress påvirke mit ufødte barn?”
Der er to svar på dit spørgsmål og begge svar begynder med et ”ja”:
- ”Ja – stress kan påvirke dit ufødte barn positivt” – og
- ”Ja – stress kan påvirke dit ufødte barn negativt”.
Hvis du udsættes for stress i små og afgrænsede mængder i løbet af graviditeten og hvis de mennesker, der er tæt på dig, fx din partner støtter dig og drager omsorg for dig – ja så kan din stress rent faktisk være med til at styrke dit ufødte barn.
Din moderkage er så viseligt indrettet, at den indeholder et stof, der blokerer for at dit barn udsættes for al den stress, du selv udsættes for.
Hvis du mister kontrollen over dit liv og stresspåvirkningen bliver voldsommere og mere konstant, kan det påvirke dit ufødte barn negativt.
Det kan ske, hvis du har alt for travlt på dit arbejde, hvis du og din partner skændes meget og voldsomt eller hvis dit barns fødsel har været voldsom på den ene eller anden måde.
Forskningen viser, at børn, der har været udsat for meget og konstant stress, kan risikere at fødes mere irritable og med lettere til gråd.
Du kan mildne din stresspåvirkning af dit ufødte barn ved at bringe dig selv i ro og have en stille stund med det efterfølgende og fortælle det, at det er ovre nu, at det ikke var hans eller hendes skyld og at du elsker ham eller hende.
Læs flere artikler af Henrik Dybvad Larsen her:
Hvad er mit ufødte barn i stand til
Kan min baby i maven huske og lære?