Pleje af kejsersnitsarret

Pleje af kejsersnitsarretDet er muligt, at du vil føle ubehag ved at røre ved dit kejsersnitsar, efter din operation.

Det er helt almindeligt, at kvinder oplever alt fra en følelse af, at det er skræmmende, til at de hurtigt synes, det er en fin ny del af deres krop.

Uanset hvordan du opfatter dit kejsersnitsar, så forsvinder det ikke, og derfor kan du med stor fordel undersøge det, og vænne dig til det, så det hurtigt bliver noget, du ikke tænker over i det daglige.

Smertelindring af såret

Har du meget ondt i såret efter kejsersnitsoperationen, kan du bede personalet på barselsgangen om en ispose. Det kan lindre smerten. Sørg også for at få plasteret af, da det kan nive og irritere huden omkring såret.

Du kan også prøve at lægge dig på maven. Det lyder måske uoverskueligt, at skulle lægge sig på maven efter en operation og med manglende mobilitet, men det kan give lettelse for dine smerter, for det tager simpelthen både hævelsen og ømheden omkring såret.

Du kan eventuelt lægge dig på alle fire, med en pude under maven, og så sænke dig forsigt ned mod underlaget. Det er en øvelse du kan gøre et par gange om dagen i de første par uger.

Det er helt naturligt, at du kan opleve kløe og følelsesløshed i og omkring arret i gennem længere tid. De fleste kvinder får følelsen tilbage i området efter et halvt til et helt år. Kløe kan du også lindre ved at bruge en ispose. Sørg for ikke at have noget stramtsiddende tøj på arret, da det kan forværre generne.

Hvornår må jeg vaske arret?

Du må vaske dit ar, mens du ligger på barselsgangen. Det er vigtigt, at du dagen efter din kejsersnitsoperation kommer i bad, så du kan få plasteret af og få skyllet arret. Lad være med at bruge sæbe de første gange, du er i bad, men skyl det forsigtigt.

Når du kommer ud af badet, så kan du duppe arret lige så forsigtigt, så det ikke gør ondt, og du kan eventuelt ladet det lufttørre lidt, inden du tager tøj på.

Undgå stramtsiddende tøj og trusser. Udover at det kan gøre ondt og genere din i forvejen ømme mave, så kan du også risikere at skabe et fugtigt miljø omkring såret, hvor bakterier trives, og derved risikere betændelse i såret.

Efter nogle dag, kan du bruge en flydende sæbe uden parfume, og smøre ganske lidt på, mens du skyller med vand. På denne måde renser du også sårskorperne forsigtigt væk.

Når der er gået nogle uger, kan du begynde at massere dit ar, mens du er i bad, og her kan du med fordel brug en tykkere sæbe, så du har nemmere ved at massere huden.

Hvornår må jeg smøre arret med cremer?

Efter 5-8 uger er dit sår helet. Sårskorperne er væk, og du har en rød og hævet streg i bikinilinjen. På dette tidspunkt, på du begynde at smøre dit ar. Vælg gerne en kropsolie, der er helt fri for kemiske stoffer, men med plejende ingredienser.

Vær god ved dig selv – pas på dit ar

Undgå de stramme eller lavtaljede trusser. Vær praktisk, og lad være mere at vælge noget der klemmer lige på såret. Dit ar er stadig ømt, og du vil kunne føle ubehag omkring arret i op til et helt år. Derfor kan det betale sig, at finde noget tøj, der passer til din krop, og det nye sted på dig, hvor netop dit ar er placeret.

Undgå solen. Du kan eventuelt sætte et plaster over. Det er vigtigt at du beskytter arret mod solen i op til et helt år efter operationen. Det er helt almindeligt, at alle ar bør være beskyttede mod solen, fordi huden er ekstra sensitiv.

Rate this post