Når man er gravid eller lige har født, er der mange ting, man skal være opmærksom på for at sikre, at både mor og barn trives bedst muligt. Mange tænker måske først og fremmest på kost, motion, og hvordan hjemmet er indrettet til en ny baby. Men der er også noget mere skjult og potentielt farligt, som gravide og nybagte mødre bør være opmærksomme på: radon. Radon er en farveløs, lugtfri og usynlig gas, der kan udgøre en alvorlig risiko for helbredet. Det er desværre ikke noget, man kan mærke, og det kræver en bevidst indsats at opdage og håndtere det.
Hvad er radon?
Radon er en radioaktiv gas, der naturligt findes i undergrunden. Når den slipper ud fra jorden, kan den finde vej ind i boliger gennem sprækker og utætheder i fundamentet. Det er specielt et problem i ældre boliger, som ofte ikke er bygget med radonsikring. Radon i hjemmet kan ophobe sig og nå farlige niveauer, som øger risikoen for at udvikle lungekræft, og denne risiko er specielt relevant for gravide kvinder og småbørn, som er mere sårbare over for de skadelige virkninger.
Den bedste periode at måle radonniveauet er netop nu. Officielt er måleperioden fra okt.-april, da det er her de største mængder af radon findes. Dette skyldes at boligerne opvarmes, hvorved der dannes et undertryk i huset, så radonen næsten suges op fra undergrunden ind i boligen.
Hvor mange boliger har for meget radon?
I Danmark vurderes det, at omkring 350.000 boliger har radonniveauer over den anbefalede grænse på 100 Bq/m³, som er fastsat af Sundhedsstyrelsen. Boliger med højere niveauer af radon udgør en sundhedsfare, især fordi radon er den næststørste årsag til lungekræft efter rygning. Hvis du bor i en bolig, der er bygget før 1997, er risikoen endnu større, da boliger bygget før dette år typisk ikke er radonsikret. Det betyder, at mange gravide og nybagte mødre kan befinde sig i en situation, hvor de uden at vide det udsætter sig selv og deres børn for farlige niveauer af radon.
Radons påvirkning og antallet af dødsfald
Hvert år skønnes det, at radon forårsager omkring 300 dødsfald i Danmark på grund af lungekræft. Det er næsten tre gange så mange, som der dør i trafikulykker årligt. Trafikken dræber under 200 mennesker om året, men radon er en stille dræber, som får langt mindre opmærksomhed. Forskere anslår desuden, at omkring 3-5 børn om året dør som følge af radons langvarige påvirkning, som de er blevet udsat for i hjemmet. Disse tal er alarmerende, især for mødre, der netop ønsker at skabe det bedst mulige miljø for deres børns sundhed.
Er din bolig i farezonen?
Radonniveauer varierer afhængigt af geografien og boligens konstruktion. Boliger bygget før 1997 er mere udsatte, da de ofte ikke er designet med radonsikring. Mange ældre huse har sprækker i fundamentet, der tillader radon at sive ind. Det er også muligt, at nybyggede huse kan have problemer, hvis de ikke er bygget korrekt, eller hvis grunden de står på har høj radonkoncentration. På
www.TESTdinBOLIG.dk kan du se et opdateret radonkort, der illustrerer de teoretiske værdier i din kommune baseret på div. undersøgelser.
Hvordan opdager man radon i sit hjem?
Da radon hverken kan ses, lugtes eller smages, er den eneste måde at finde ud af, om der er radon i dit hjem, ved at måle det. Dette kan gøres ved hjælp af radonmålere, som er nemme at bruge og kan købes til gør-det-selv formål. Målingen kan foretages i løbet af vintermånederne, hvor radonniveauerne ofte er højest, og målingen skal foretages over en periode på mindst 2 måneder for at få en præcis vurdering.
Hvis du vil være sikker på, at dit hjem er sikkert for dig og din nyfødte, kan du læse mere om radon og hvordan du kan foretage en gør-det-selv radonmåling på hjemmesiden
www.TESTdinBOLIG.dk. Der er masser af information tilgængelig, så du kan tage de nødvendige skridt for at beskytte dit hjem og dine børn.
Hvad kan man gøre, hvis man har for meget radon?
Hvis du finder ud af, at der er for høje radonniveauer i dit hjem, er der heldigvis flere løsninger, der kan reducere risikoen. En af de mest almindelige løsninger er at forbedre ventilationen i hjemmet, da radonkoncentrationen ofte kan sænkes ved at få bedre luftcirkulation. Du kan også tætne revner og sprækker i fundamentet og væggene, hvor radon kan slippe ind. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at installere et radonsug, som aktivt fjerner radon fra undergrunden og sender det ud i det fri.
Konklusion
Radon er en alvorlig, men skjult fare, som mange ikke er klar over. Når du er gravid eller har små børn, er det vigtigt at tage alle nødvendige forholdsregler for at sikre, at hjemmet er så sikkert som muligt. Selvom radon er usynlig og uden lugt eller smag, er den en reel trussel, som kan få alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser. Hvis du bor i en ældre bolig, er det især vigtigt at overveje en radonmåling for at beskytte dig selv og din familie. Sørg for at tjekke
www.TESTdinBOLIG.dk for mere information om, hvordan du kan beskytte dit hjem mod radon.