Kan jeg rejse mens jeg er gravid?

Kan jeg rejse mens jeg er gravid?Et skrøbeligt nyt liv vokser inden i dig, og du gør naturligvis alt, hvad du kan, for at sikre dit barns helbred.

Men hvad nu, hvis den store familiefest nærmer sig, og der er en rejse involveret?

Hvordan kan du rejse, mens du er gravid, og hvilke forholdsregler bør du tage?

Vi kigger på rejser og graviditet her.

 

Kan jeg rejse i bil, mens jeg er gravid?

Det nemme svar er ja, men faktisk er der mange af os, der er bekymrede for den effekt en sikkerhedssele eller airbag vil have på barnet, hvis der sker et uheld undervejs.

Så her er fakta: Den vigtigste måde at holde dit barn ved godt helbred og i live på er, at du er ved godt helbred og i live.

Så du skal endelig bruge sikkerhedsselen. Før den nederste del hen over bækkenet under maven og den øverste del på kryds oven over maven.

Selv i mindre trafikuheld sker der skader på omkring hvert andet foster, hvis ikke moderen har sikkerhedssele på, hvorimod der kun sker skader på barnet i 10% af tilfældene, hvis moderen har sele på, viser en amerikansk undersøgelse.

Det er også godt at have airbags i bilen. Det er blødere for din mave at støde mod en airbag, end det er at støde imod et instrumentbræt, for eksempel.

 

Kan jeg rejse med fly, mens jeg er gravid?

Igen er svaret ja. Ganske vist vil de færreste flyselskaber lade dig flyve i niende måned, men det er mest fordi de ikke ønsker at gøre flyet til en flyvende fødegang.

Flyvning udgør ingen risiko for dit barn, men du skal være opmærksom på, at dit blod koagulerer nemmere under graviditeten.

Derfor bør du sørge for at bevæge dig under flyveturen, så du ikke risikerer at få blodpropper i benene.

Rejs dig jævnligt og gå lidt omkring, bøj og stræk fødderne, mens du sidder ned og drik masser af vand. Det er også en god ide at bruge støttestrømper – du kan købe specielle kompressionsstrømper til samme brug.

Ellers er flyrejser sikre nok – medmindre der er konstateret problemer med moderkagen eller fosteret.

På lange flyture får fosteret nemlig en anelse mindre ilt end normalt. Et sundt foster kan sagtens klare det, men et foster, der allerede er truet af f.eks. svangerskabsforgiftning, kan måske ikke.

Hvis det alligevel er nødvendigt at du tager på en lang rejse, kan din læge give dig en transportabel iltforsyning, der sikrer, at barnet får ilt nok under rejsen.

Og hvis du venter tvillinger (eller flere), vil de fleste læger anbefale, at du ikke rejser efter andet trimester.

Endelig skal vi lige minde om, at rejser med fly statistisk set er sikrere end bilrejser, så hvis alt andet er, som det skal være, er der ingen grund til bekymring.

God tur!

Rate this post