Sådan bliver du en bedre far

Sådan bliver du en bedre farMange fædre, og for den sags skyld også mødre, fortæller hvor svært der er at være produktiv når man har små børn, fordi de tager så meget tid.

Men hemmeligheden ved både at have overskud til familien og til at forfølge sine egne drømme og mål, er netop at undgå at bruge familien som undskyldning for ikke at gøre det, og istedet at bruge den som argument for at gøre det…

Hvis det er din drøm at blive den bedste far du kan blive, så læs denne korte liste af tips. Listen er selvfølgelig ikke endelig, men bare nogle få grundlæggende ideer – og mor må gerne kigge med…

1. Sæt dine børn først. Hvis du ryger eller drikker, så stop nu. Det er ikke godt for dig, men det er bestemt heller ikke godt for dem, og hvis du ikke kan holde op for din egen skyld, så gør det i det mindste for deres.

2. Beskyt dine børn. Som far er det din pligt at beskytte dine børn, og der er mange måder at gøre dette. Check at hjemmets sikkerhed er i orden; vinduer, trapper, elkedel og stikkontakter. Check at bilens sikkerhed er i orden; bremser, sikkerhedsseler og barnesæder. Check at jeres økonomiske sikkerhed er i orden; pension, livsforsikring og testamente.

3. Brug noget tid med dem. Måske er du træt når du kommer hjem fra arbejde, men det er ofte den eneste tid i løbet af ugen, som du har mulighed for at bruge sammen med dem, så den må ikke gå til spilde. Hør lidt om hvordan deres dag har været. Lig og slap af på sofaen sammen med dem. Brug så meget tid som muligt med dem i weekenden. De bliver kun alt for hurtigt voksne og til den tid har de måske ikke lyst til at være så meget sammen med dig.

Det som børn allermest vil have af deres far er hans tid.

4. Kram dem. Fædre må ikke være bange for at vise følelser. Børn har brug for fysisk kontakt, og ikke kun fra deres mødre. Kram dem, knus dem, rul rundt med dem. De elsker dig for det.

5. Leg med dem. Gå ud og dyrk sport med dem. Lav skattejagt, pudekamp, vandkamp, spil bold og alt hvad I ellers kan finde på. Lad være med bare at se fjernsyn. Vis dem hvordan man har det sjovt på en aktiv måde.

6. Tag del i det hele. Alt det der i forrige generation blev anset for at være »mors pligter« er ikke længere kun mors. Du kan tage din del af fornøjelserne; bleskift, badning og putning m.m. Dette er gode og nære stunder sammen med dit barn, hvor du samtidig lægger grunden til en dyb og livslang tæt relation.

7. Læs for dine børn. Dette er ekstremt vigtigt. For det første fordi det er sjovt og du får lov til at være med til deres første ord og alle de skønne måder de laver sætninger på i de første år. For det andet fordi du på den måde er et forbillede for en af de allervigtigste færdigheder et menneske kommer til at lære i livet, at læse.

8. Stå side om side med børnenes mor. Tal ikke mod deres mod foran børnene, og lad være med at skændes foran dem. Og allervigtigst, lad være med at overfuse eller på nogen måde krænke hende. Det er præcis her du lærer dine døtre at have et højt selvværd, og dine sønner hvordan de skal behandle kvinder, når de selv bliver voksne. Du og din kone er sammen om det. Vær gode ved hinanden.

9. Lær dine børn selvtilid. Dette burde måske være den første, men disse punkter er ikke ordnet efter vigtighed, så her er den. Hvordan lærer man sine børn selvtillid? Ved hele tiden at vise dem hvor meget du værdsætter dem, ved at bruge tid sammen med dem, ved at tale med dem og lytte til dem og ved at anerkende det de gør. Anerkendelse og opmuntring er til enhver tid bedre end reprimander og ydmygelse.

10. Lær dem om penge. Mange fædre (og mødre) springer desværre dette punkt over. Dette kan starte relativt tidligt ved at man på en positiv måde viser dem hvilken værdi penge har. Senere kan man lære dem at spare op til større ting og inddrage dem i familiens økonomiske planlægning. Vis dem det du ved i dag, så de ikke skal starte med lige så lidt viden som du gjorde.

11. Vær god ved dig selv. Du skal selvfølgelig ikke opgive hele dit personlige liv når du bliver far. Du skal stadig bruge tid med dig selv og med dine venner. Du skal også blive ved med at pleje dit helbred ved at spise sundt og dyrke motion fordi: For det første kan du ikke tage dig af dine børn hvis du er syg. For det andet er det den primære måde du lærer dine børn selv at passe på sig selv. Og for det tredje så du også kan være i stand til at nyde dine børnebørn.

12. Vær god ved børnenes mor. Nej det er ikke det samme som nr. 8. Du skal også være god ved børnenes mor når børnene ikke ser det. Inviter hende ud at spise, giv hende massage, hjælp hende med ting og sager, giv hende tid alene og pas børnene når hun skal ud, vis hende du elsker hende og overrask hende. Fordi når hun er glad bliver børnene glade – og det gør du også.

Hvad mener du? Har du ikke nogle punkter at tilføje? Skriv en kommentar…

3/5 - (4 votes)