Sådan holder du dig aktiv under din graviditet

Sådan holder du dig aktiv under din graviditetTidligere mente man, at det var bedst, hvis gravide kvinder forholdt sig så meget i ro som overhovedet muligt.

Der var en klar overbevisning om at selv let, fysisk aktivitet kunne være skadelig for både mor og barn.

I dag ved vi, at det er langt fra sandheden.

Faktisk er det særdeles sundt for både dig og dit barn, hvis du holder dig aktiv under din graviditet.

Undersøgelser viser at gravide, som dyrker motion under deres graviditet, har færre komplikationer undervejs i graviditeten og i forbindelse med fødslen. For mange er det dog en stor udfordring at motionere, for det er langtfra alle, som føler, at de har tid, energi og overskud til at være aktive.

Derfor har vi samlet en række gode råd, som kan hjælpe dig til holde aktivitetsniveauet oppe under graviditeten.

Find den rette form for motion

Det vil altid være nemmere for dig at holde dig aktiv under en graviditet, hvis du også var aktiv før du blev gravid. Desværre er der ingen garanti for, at du kan forsætte med at dyrke din foretrukne motionsform, når du bliver gravid.

Det er langtfra alle typer motion, som det anbefales at gravide dyrker, når de kommer længere hen i graviditeten. Generelt er det for eksempel en god idé at undgå kontaktsport eller risikofyldte sportsgrene, da du kan risikere at få slag eller andre knubs.

Mange gravide føler, at især svømning kan være rart, da man får lov at være vægtløs. Du kan dog også sagtens nyde andre motionsformer, og det er også populært at gå en rask tur. Generelt bør du satse på at få pulsen op i en halv time om dagen.

Hav realistiske forventninger

Det er vigtigt, at du har realistiske forventninger til dig selv. Dette er især vigtigt, hvis du ikke dyrkede motion før din graviditet, for så er det måske urealistisk at forvente, at du skal motionere i lang tid hver eneste dag.

Med andre ord er det en god idé at starte roligt ud og måske bare satse på at gå en tur på 30 minutter hver dag. Du bør også være forberedt på, at der er dage, hvor du ikke får gået.

Du skal ikke lade dette demotivere dig, for det er stadig bedre end slet ikke at få gået overhovedet.

Find en måde at motivere dig selv

Det er en god idé at finde forskellige motivationsfaktorer, så du får nemmere ved at holde dig aktiv. Det kan hjælpe, hvis du motionerer med en god ven eller veninde, men alternativt kan du også overveje for eksempel at skaffe en skridttæller.

Hvis du ejer en smartphone, behøver du ikke købe en skridttæller. Mange smartphones har en indbygget skridttæller, og ellers kan du hente en app til formålet.

Skaf gode sko

Det er altid vigtigt at have gode sko, når du motionerer, og det er særlig vigtigt, når du er gravid, hvor du bærer på ekstra vægt.

Først og fremmest er det vigtigste, at skoene passer til din motionsform. Du kan få et par sko til brug i fitnesscenteret hos de flere sportsforretninger, men denne type sko kan generelt ikke anbefales til lange gåture.

Hvis du har besluttet dig for at begynde at gå lange ture, kan det være en god idé at købe et par mere reelle vandresko, som du for eksempel kan finde på Eventyrsports webshop. Denne type af sko yder mere støtte til dine fødder, hvilket er vigtigt, når du er gravid, og din balance er forringet.

Du bør altid købe vandresko med ekstra god plads. Fødder bliver generelt større, når de er varme, og hævede fødder er desuden et almindeligt problem for mange gravide kvinder.

5/5 - (3 votes)