Sådan skader alkohol dit foster

Hvordan ligger tvillinger i mavenAllerede tilbage i 1932 beskrev forfatteren Aldous Huxley i sin roman »Fagre Ny Verden« hvordan man kunne sænke mennesker intelligens, ved at tilføre alholhol i fostertilstanden.

Spørgsmålet er om han egentlig vidste hvor ret han havde. I dag ved man nemlig at selv et moderat indtag af alkohol under svangerskabet, kan give fostret livsvarige skader på intelligens og adfærd…

Det første »hint« vi fik om at alkohol og graviditet ikke passer så godt sammen, var for ca. 100 år siden, hvor man i en engelsk undersøgelse, blandt alkoholiserede kvinder, opdagede, at næsten halvdelen af kvindernes børn døde inden de blev to år. Ofte døde børnene af en slags kramper, og jo flere år moderens misbrug havde varet, jo større var risikoen.

I Danmark fødes der ca. 100 børn om året med Føtalt Alkohol Syndrom FAS, plus 300 med Føtalt Alkohol Effekt (FAE) som er en mildere form. Nogle af de væsentligste symptomer er væksthæmning, hjerneskade, specielle ansigtstræk, indlæringsvanskeligheder, adfærdsproblemer. spiseforstyrelser og en IQ som er væsentligt under gennemsnittet (70-80).

Når man senere undersøger dem som er født med FAS, så finder man at to tredjedele af dem, ti år senere, stadig er bagud i fysisk vækst. De største problem er dog at mange af dem er hypaktive og de ikke får den naturlige udvikling af intelligens, som andre børn har. Det betyder at kun 30% af dem er intelligensmæssigt alderssvarende når de bliver voksne.

Mange vokser med tiden fra det karakteristiske ansigt som børn med FAS ofte har, men for de fleste betyder FAS og FAE et liv med indlæringsvanskeligheder, koncentrationsbesvær og dermed masser af nederlag, hvilket i et moderne samfund betyder en pil nedad for dem. I USA er FAS den hyppigste årsag til mental retardering.

Hvor meget må man drikke når man er gravid?

Undersøgelserne viser at der skal et relativt højt og vedvarende indtag af alkohol til for at udvikle egentlig FAS. Her nævner forskere 6-8 genstande pr. dag. Sandheden er dog formentligt at tilstanden kommer i forskellige grader, og at mindre også kan give skader på fostret. Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor at gravide overhovedet ikke anbefaler alkohol.

Klik her og læs Sundhedsstyrelsen anbefalinger.

Hvis du ikke kan huske hvem Aldous Huxley var, så klik og læs lidt her.

Hvad mener du? Kunne du finde på at drikke alkohol mens du er gravid? Eller – ups – er du ved et uheld kommet til at gøre det før du vidste du var gravid? Skriv en kommentar…

3.7/5 - (3 votes)
Tuller siger:

Hej amaya. Man ved jo at det er bedst at leve sundt, både for barnet og dig. Og man ved osse at tager man stoffer, ryger, og drikker under en graviditet, kan det skade barnet. Så jeg syntes du skal tænke dig godt om, hvis du vælger at beholde barnet.
Men beholder du barnet, håber jeg du begynder at leve sundt.

Mvh Tuller

Amaya siger:

Hej.
jeg er 17 år. og har lige fundet ud af jeg er gravid i 6. uge.
Det har lige været juleferie og jeg har været til en masse vilde fester med både spurt og kokain og hash.
Hvor meget vil det skade min barn, hvis jeg vælger at gemmeføre graviditeten?
Mvh. Amaya

Gunnvá Wardum siger:

Hejsa
Jeg er nu gravid i 7 måned med mit tredje barn og derfor er jeg interesseret i dette emne. Jeg er alkohol-afholdende i mine graviditeter.
Men inden jeg vidste, at jeg ventede mit første barn – d.v.s. i en 3. el. 4. uge – var jeg også rimelig beruset. Det gik mig meget på igennem hele graviditeten. Har sidenhen talt med en jordemoder. Hun uddtalte, at fosteret på det tidspunkt endnu ikke har sat sig fast i livmoderen og derfor ikke får den alkoholmængde, som moderen indtager. Derfor tager det på dette tidspunkt ikke skade.
Bare denne lille kommentar til et utrolig vigtigt og relevant emne.

Gunnvá

Pete Andersen siger:

Hej Ida. Tak for din kommentar. Faktisk så stammer de fleste af disse informationer fra Sundhedsstyrelsen hjemmeside, og er efter min mening endda tonet lidt ned. Læg mærke til ordene »…relativt højt og vedvarende forbrug…« i sidste afsnit. Når det er sagt, så synes jeg stadig det er et utroligt vigtigt emne at tage op en gang imellem. Og jeg synes også at du giver en fin vinkel til det. Tak for det.

Mange frugtbare hilsner og
ønsket om en skøn graviditet
Graviditet.dk

Ida Danielsen siger:

Jeg synes, det er fint, at I sætter fokus på alkohol og graviditet. Men.. Jeg er gravid i 8 uge. Jeg troede ikke jeg kunne blive gravid på det tidspunkt, fordi jeg har haft nogle blødningsforstyrrelser i et halvt års tid. Derfor fik jeg drukket et par drinks eller tre til en fest og rødvin til maden i uge 4-5.
På Jordemoderforeningens hjemmeside er der en artikel af Anne-Marie Kjeldset netop om det her emne. Læge og Ph.d i en afhandling om danske gravides alkoholvaner Ulrik Kesmodel. Han sidder i en arbejdsgruppe under Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, der arbejder med retningslinjer på området. Han siger bla.:

“Når vi har at gøre med en kvinde fra denne gruppe, så ville min opfattelse af en reel vejledning til kvinden være at der ikke er evidens for, at hendes forbrug tidligt i graviditeten betyder noget for barnet. Men at hvis det gør, vil de mulige skader sandsynligvis høre til i småtingsafdelingen, og under alle omstændigheder være noget, man kan kompensere for. Hvis skaderne var større, ville hun mest sandsynligt have aborteret spontant, siger Ulrik Kesmo. Her er den kliniske tilgang til den store gruppe af kvinder, der rapporterer episoder af “binge drinking”, at de potentielle skadevirkninger af alkohol ville være mulige at finde i statistikker over misdannelser og psykosociale forstyrrelser, hvis enkeltstående episoder af alkohol var udtalt skadelige.”

Som sagt er det godt, at der sættes fokus på emnet, og jeg har da heller ikke rørt alkohol efter jeg fandt ud af, at jeg var gravid, netop pga. anbefalingerne fra sundhedsstyrelsen, men jeg synes, at artiklen halter. Der er ingen kildehenvisninger til noget som helst. Når man læser den artikel og er i min situation, så kan man jo ikke andet end at tænke: “Nå, så er det løb kørt for mig og mit barn.” Jeg kan jo ikke gøre noget ved det nu! Lidt mindre skræmmekampagne og en bedre gennemarbejdet artikel ville jeg gerne have haft.

Ellers tak for en god hjemmeside, som jeg bruge rigtig meget.

Hilsner Ida