Vil du gerne være gravid, og vil planlægge efter den tid på måneden, hvor du er mest frugtbar, er det en god idé at se på, om du har en stabil menstruationscyklus.
En normal menstruationscyklus varer ca. 26-28 dage.
Dit æg kan befrugtes inden for en meget kort tidsramme på cirka 24 timer.
Hvornår er chancen for at blive gravid størst?
Har du en normal og stabil menstruationscyklus, der varer cirka 26-28 dage, så har du mulighed for at måle, hvornår du har størst sandsynlighed for at blive gravid. Læs også artiklen Er der sikre perioder?
Din cyklus er inddelt i tre faser, der kort kan beskrives som menstruationsperioden, ægløsningsperioden, og til sidst udskillelsesperioden, der leder op til en menstruation, hvis du ikke er blevet gravid.
- Menstruationsperioden begynder den dag du får menstruation og varer i 7 dage.
- Ægløsningsperioden betyder, at follikelblærer med æg i modnes og brister så ægget frigøres, dette kaldes ægløsning. I denne periode forbereder livmoderens slimhinde sig til at kunne tage imod ægget, ved at producere et tykkere sekret. Denne periode varer fra dag 8 til dag 20.
- Til sidst kommer udskillelsesperioden hvor ægget, hvis det ikke er befrugtet, dør og slimen fra livmoderen nedbrydes, og en ny menstruationsperiode begynder. Denne periode varer fra dag 21 til dag 28 alt afhængig af din cyklus’ længde.
Selve ægløsningen forekommer cirka omkring dag 14, men kan ligge inden for den tidslomme, der hedder dag 12 til dag 19. Når ægløsning er sket, kan ægget befrugtes i 24 timer.
Da sædceller kan holde sig levende i livmoderhalsen i mellem cirka 3-5 dage, og dermed kan befrugte ægget efter ægløsning, kan du altså blive gravid selv hvis du ikke dyrker sex på selve dagen for ægløsning.
Tips
Du har nogle muligheder for selv at indgrænse, hvornår du har størst sandsynlighed for at blive gravid. De nedenstående forslag er processer, du selv aktivt kan holde øje med, for at forøge dine chancer for graviditet.
- Slim
Læg mærke til dit udflåd. Omkring perioden hvor du har ægløsning, bliver livmoderslimhinden tykkere for at kunne tage i mod ægget. Det viser sig i det udflåd, der kommer fra din skede. Når udflådet er gennemsigtigt og klistret, og du kan trykke på det og det hænger sammen mellem dine fingerspidser, så er du sandsynligvis frugtbar.
- Ægløsningstest
Du kan købe ægløsningstest i håndkøb, hvor du kan måle om du har ægløsning. De kan være svære at bruge, for de indikerer kun hvornår der er ægløsning. Med andre ord, de andre 26 dage uden ægløsning viser testen ikke noget. Det kan være som at “skyde i blinde” i forhold til, hvornår man tager testen. Derfor er det vigtigt at du tæller dig frem til, hvornår du regner med at have ægløsning – dvs. ca. 14 dage fra 1. menstruationsdag, og derefter prøve at tage en test hver dag i dagene før og efter.
- Temperaturstigning
En let forhøjet temperatur kan være tegn på ægløsning og den kan du måle, så du kan få præciseret hvornår du er frugtbar. Vil du måle din temperaturstigning, bør du måle hver morgen igennem hele din cyklus, for at kunne registrere den stigning der sker ved ægløsning. Temperaturen stiger når ægløsningsprocessen begynder og holder sig oppe i 3-6 dage. Med en cykluscomputer med tilhørende app, kan du få meget nøjagtig hjælp til denne metode.
- Sex i den frugtbare periode
Du kan sørge for at dyrke sex ofte i perioden efter de første 7 dage og indtil dag 20. I perioden 3-5 dage før ægløsning og et døgn efter ægløsning er den mest frugtbare periode, og det kan du benytte dig af ved jævnligt at dyrke sex i denne periode.