Scanninger under graviditeten

Scanninger under graviditetenGraviditeten kan synes som en lang ventetid. Hvordan ser mit barn ud? Hvordan er han/hun? Er de navne, vi har fundet frem til, overhovedet gode til vores baby? Måske får du flere svar når du er til scanninger under graviditeten.

Indtil du møder dit barn for første gang, er der masser af spørgsmål, du ikke får svar på.

Men der er andre, du kan få svar på – ved hjælp af de scanninger, du tilbydes, når du er gravid.

Det ser vi på her.

Hvorfor tilbydes scanninger under graviditeten?

Ifølge lov har alle gravide kvinder i Danmark ret til at få undersøgt deres ufødte barn for misdannelser og kromosomsygdomme.

Det betyder, at du får tilbud om to ultralydsscanninger under graviditeten.

Disse scanninger har til formål henholdsvis at undersøge risikoen for, at dit barn har Downs Syndrom – mongolisme – og at tjekke for eventuelle misdannelser. (Læs om testen for Downs her)

Hvis der er særlige grunde til at tilbyde flere undersøgelser, f.eks. hvis du tidligere har haft komplikationer under graviditet eller fødsel, kan du blive tilbudt flere scanninger under graviditeten.

 

Hvornår tilbydes scanninger under graviditeten?

Den første scanning foretages, når du er 9-13 uger henne. Det er den såkaldte nakkefoldsscanning, hvor din baby bliver undersøgt for Downs Syndrom.

Du får samtidig foretaget en blodprøve, som tjekkes for indholdet af to moderkageproteiner.

Baseret på resultaterne, set i sammenhæng med din alder, foretager din læge en risikoberegning, så du ved, hvor stor risiko der er, for at dit barn har Downs Syndrom.

Ved denne scanning kan du også se, om der er mere end ét barn, om fosteret er placeret i eller uden for livmoderhulen, og om hjertelyd mv. er normalt.

Lægen eller sygeplejersken kan også give dig en nøjagtig datering, så du ved, hvornår du sandsynligvis føder din baby.

Den næste scanning, der tilbydes til alle, foretages i uge 18-20.

Her undersøges fosteret fra top til tå. Lægen tjekker, at alt – hoved, hjerne, indre organer og ekstremiteter – udvikler sig normalt.

Det tjekkes også, at din baby bevæger sig normalt, at der er tilstrækkeligt med fostervæske i livmoderen, og hvordan fosteret ligger.

Det er normalt også ved denne scanning, at du kan få dit barns køn at vide, hvis du da ikke vælger, at det skal være en overraskelse.

Kan jeg få foretaget flere scanninger under graviditeten?

Du kan også vælge at få foretaget yderligere scanninger under graviditeten på private klinikker.

Mange vordende mødre synes for eksempel, at det er lang tid at vente fra uge 20 til fødslen, så de vælger evt. at få foretaget såkaldte trivselsscanninger undervejs.

Nogle klinikker tilbyder endda 3D og 4D scanninger, så I kan se jeres barns ansigt og bevægelser.

3.7/5 - (6 votes)