Sex efter fødsel

Sex efter fødselI løbet af graviditeten er det meget svingende, hvor meget sex, man bryder sig om at dyrke.

Nogle kvinder er meget aktive igennem hele graviditeten. For andre bliver den sidste tid, med ekstra tyngde på maven en tid, hvor der ikke tænkes så meget på sex. For endnu andre har graviditeten været forbundet med gener og opkast at de har slet ikke haft lyst til at dyrke sex.

Med andre ord, det er meget varierende fra person til person, hvor meget sex man har haft lyst til at dyrke i løbet af sin graviditet.

Det samme gør sig gældende efter fødslen. Nogle har lyst til at komme igang med det samme, og andre er slet ikke klar.

 

Hvornår må jeg dyrke sex efter fødslen?

Du kan i princippet dyrke sex, ligeså snart du har lyst til det, dog er der flere faktorer der gør, at det er smart at vente lidt med at dyrke sex.

 

 • Vent til blødningen er slut. Det anbefales at vente med at dyrke sex til du er holdt op med at bløde, og til barselsflådet er stoppet. Det sker efter ca. 4-8 uger.  Grunden til du bløder efter din graviditet er, at stedet hvor moderkagen sad fast i livmoderen, er et sår, der skal hele. Hvis du dyrker sex inden såret er helet,  kan du risikere at få infektioner.
 • Er du blevet syet i mellemkødet, vil der være en helingsproces. Alt efter hvor mange sting du har fået, og præcist hvor, du er bristet, kan helingsprocessen vare fra få dage til flere uger, i sjældne tilfælde måneder.
 • Har du fået en ruptur, som er en bristning ved endetarmen, kan det være meget længe om at hele. Nogle kvinder brister fra mellemkødet ved skeden og helt om til endetarmsåbningen, det kaldes en sphincterruptur, og kan skabe gener i meget lang tid.
 • Hormoner efter fødslen, kan skabe tørhed i skeden, og dermed manglende sexlyst.
 • Uoplagthed.  Det er helt naturligt at du oplever at være træt og udmattet efter din fødsel og efter at være blevet mor.  Mange kvinder har slet ikke lyst til sex i en periode, fordi de føler, de giver sig selv 100 % til pleje af den nyfødte, og når baby sover, så ønsker de lidt tid til dem selv. Det er helt almindeligt, at føle, du er uoplagt.

 

Jeg har ikke lyst til sex efter fødslen

Der er rigtig mange kvinder, der ikke har lyst til sex et godt stykke tid efter de har født.  Det er helt naturligt. Der sker mange ting i kvindes krop, når hun har født, og er du førstegangsfødende, så oplever du det alt sammen for første gang.

 

 • Du har været gravid i 9 måneder
 • Du har oplevet store hormonelle forandringer
 • Du har været igennem en fødsel, og er måske bristet i mellemkødet
 • Du ammer sandsynligvis
 • Du er efter fødslen også udsat for hormonelle forandringer
 • Du er blevet mor, og der er et andet menneske, der er 100 % afhængig af dig
 • Du har sandsynligvis ingen tid for dig selv.

 

Om du har lyst til sex eller ej, så er der nogle ting du kan gøre, for at hjælpe dig selv til at få det bedre, og du kan også hjælpe din partner, så du ikke føler pres over, ikke at kunne tilfredsstille ham.

 

Hvordan får jeg lyst til sex igen?

Hormonelle forandringer efter fødslen bevirker, at du kan føle tørhed i skeden, og det kan afhjælpes ved at købe glidecreme eller fugtighedsgivende produkter på apoteket. Spørg på apoteket, så de kan hjælpe dig med at finde det produkt, der passer dig bedst.

Hormonerne kan også være skyld i, at din krop ikke reagerer på berøring, som den plejede at gøre. Det kommer igen. På et eller andet tidspunkt. Hvornår det sker, varierer fra person til person.

Indtil du har lyst til at dyrke sex igen, kan du hjælpe med at tilfredsstille din partner, så du ikke føler dårlig samvittighed over ikke at kunne gøre din partner glad, hvis han har lyst til sex. Samtidig kan I skabe følelsen af intimitet.

Nogle kvinder har brug for et skub, til at komme igang med at dyrke sex igen. Lysten kommer ofte igen, når I er i gang med at nyde hinanden. Her kan det hjælp dig, at afsætte tid til sex. Så du simpelthen planlægger, hvornår du vil dyrke sex med din partner.

Der udover skal du huske, at sex er lig med intimitet. Når du og din partner deler intime stunder med hinanden, bringer I jer tættere på hinanden følelsesmæssigt, og den nærhed er der også brug for, når man er blevet forældre, til en baby, der er afhængig af jer begge.

 

 

3/5 - (4 votes)