Sex under graviditet – hvad må jeg?

Sex under graviditet - hvad må jeg?Du hører sikkert mange ting om, hvad du ”må” og ”ikke må”, mens du er gravid.

Nogle af rådene handler om mad, andre om sport osv.

Men hvad med sex? Kan du dyrke sex under graviditet.

Og hvis du kan, er der så nogle ting, du skal holde dig fra, og noget særligt, du skal være opmærksom på?

Det kigger vi på her.

Er der særlige regler for sex under graviditet?

Hvis du har lyst til at dyrke sex under din graviditet (det er ikke alle, der har det), og din graviditet i øvrigt forløber normalt, er der absolut intet til hinder for, at du har sex så ofte, du vil.

Der er en del spekulation om, hvorvidt sex i første trimester øger risikoen for spontan abort, men der findes ingen beviser for, at det er tilfældet, så længe du ikke har andre problemer med din graviditet.

Fostervandet i din livmoder og selve livmoderens muskulatur beskytter dit barn, så der er ingen fare for, at sex skader barnet.

Men  der er et par ting, du med fordel kan være opmærksom på.

Dels er din livmoderhals mere følsom, når du er gravid, så undgå meget hårdhændet eller dyb penetration.

Og dels er det endnu vigtigere end normalt, at du undgår fremmede bakterier i skede og livmoder, så god hygiejne er et nøgleord.

Kan jeg dyrke alle former for sex under graviditet?

Med en enkelt undtagelse: Ja.

Det kan generelt ikke anbefales, at I dyrker analsex under graviditet.

Dels får gravide kvinder ofte hæmorider, hvilket gør analsex smertefuldt, og dels øger analsex risikoen for at bakterier fra dit tarmsystem kommer op i skeden, hvilket øger risikoen for infektioner.

Oralsex kan I sagtens dyrke, når blot din partner ikke blæser luft op i din skede. Det kan nemlig i meget sjældne tilfælde forårsage en såkaldt luftemboli, hvor luft i blodbanen forårsager en blodprop.

Men generelt er der intet til hinder for, at du både får og giver oralsex.

Og er I glade for sexlegetøj, er det også fint – så længe I husker det med hygiejnen. Lad være med at indføre det samme legetøj i forskellige kropsåbninger, og vask det grundigt efter brug.

I vil naturligvis få behov for at eksperimentere lidt med stillinger, efterhånden som din mave vokser.

Det forholder sig med sex under graviditet, som det gør med de fleste andre ting i livet: Hvis noget føles ubehageligt, så lad være. Der er masser af forskellige måder, I kan nyde hinanden på, også mens du er gravid.

4.2/5 - (4 votes)