Smertelindring ved naturlig fødsel

Smertelindring ved naturlig fødselDer findes en del former for smertelindring på de danske fødestuer.

Jordemødre og sygeplejersker bliver løbende opdaterede og uddannede i at tilbyde de bedste former for hjælp, så du kan få en fødsel, der er som du ønsker den, og hvor du føler dig så godt tilpas som det nu er muligt, når du skal føde.

 

Hvilke former for smertelindring kan jeg blive tilbudt?

  • Lattergas – er den mest almindelige form for smertelindring, der tilbydes fødende kvinder på de danske hospitaler. Lattergas lindrer ikke smerterne, men gør dig ør i hovedet, så du glemmer smerterne lidt.
  • Epiduralblokade – en epiduralblokade kan lægges ligeså snart du kommer ind på fødestuen, og helt indtil slutningen af fødslen.  Epiduralblokaden lægges ved at du får en indsprøjtning med lokalbedøvelse i ryggen, og derefter lægges et tyndt kateter ind i rygsøjlen, der konstant giver lokalbedøvelse til området i lænden. Kateret bliver tapet fast på din ryg, så du ikke kan mærke det. Der sidder en pumpe fast til kateteret, der søger for at bedøvelsen bliver tilført.
  • Akupunktur – nogle jordemødre har specialiseret sig i at kunne give akupunktur til fødende. Der er mange kvinder, der er rigtig glade for denne milde og naturlige form for smertelindring.
  • Vandbade – varme på ryggen og lænden kan give stor smertelindring, og derfor kan et dejligt varmt bad, være en idé. Nogle kvinder vil gerne føde i vand, og det er der mulighed for på de fleste fødesteder.
  • Pethedin – er et morfinligenende stof, der kan gives i begyndelsen til midten af fødslen. Pethedin gør dig rolig og afslappet og lidt ør. Pethedin kan ikke gives, hvis det er forventet at du føder inden for nogle timer, fordi stoffet bevæger sig igennem moderkagen til barnet, og hvis barnet bliver født og er for påvirket af stoffet, kan det have vejrtrækningsproblemer.
  • Massage – din partner kan give dig massage på ryggen og lænden, der kan give god lindring især i den første del af fødslen, hvor du stadig er mobil.
  • Pudendusblokade – er en smertelindring, der gives som to indsprøjtninger, en i hver sin side af skeden. Blokaden lægges umiddelbart inden det forventes at du presser barnet ud  i skeden, og bevirker at du ikke føler dig voldsomt udspilet i mellemkødet, som du ellers kan gøre.

Når du er på besøg på barselsgangen, inden du skal føde, kan du spørge personalet, om de har særlige tilbud eller teknikker, der tilbyder de fødende som smertelindring. Du kan også tale med din jordemoder om, hvilke ønsker og muligheder der er for dig, når du skal føde.

 

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit

Rate this post