Snævre eller lukkede æggeledere betyder, at når du som kvinde ønsker at blive gravid, så kan dine æggeledere ikke transportere de æg, der produceres i æggestokkene.
Æggene kan derfor ikke mødes med sædceller, der gerne skulle befrugte æggene, så et barn kan blive til.
Nogle kvinder er født med snævre æggeledere, mens det for andre er noget, der først er sket senere i livet.
For rigtig mange kvinder, er det først noget de bliver klar over, det øjeblik at de ikke er blevet gravide efter lang tids forsøg, og bliver undersøgt på en fertilitetsklinik for at finde årsagen til barnløsheden.
Årsager til snævre æggeledere
- Årsagerne til snævre eller lukkede æggeledere kan være meget forskellige.
- Medfødt årsag, altså en ikke-normal udvikling af æggelederne.
- Efter operation i livmoder eller æggeleder, kan der opstå den bivirkning af æggelederne lukkes, enten ved sammenvoksning eller fortykkelse, hvis der dannes arvæv.
- En infektion med kønssygdommene klamydia eller gonorré kan bevirke at æggelederne mister deres funktion.
Kvinder med snævre æggeledere kan have tendens til graviditet uden for livmoderen, det kaldes også en ektopisk graviditet. Grunden til det er, at hvis der er kommet et æg ind i æggelederen, som er blevet befrugtet, og det ikke kan komme videre til livmoder-hulen, hvor ægget skal sætte sig fast, for at vokse sig til et foster, så finder ægget et andet sted at sætte sig, for eksempel på arvæv.
Hvordan bliver jeg gravid, hvis jeg har snævre æggeledere?
Nogle gravide har haft god effekt af akupunktur til at afhjælpe snævre æggeledere.
Hvis dine æggeledere ikke fungerer, så kan du godt blive gravid alligevel. Det kan ikke nødvendigvis foregå på naturlig måde, for sædcellen måske ikke af sig selv kunne nå ægget, men der findes heldigvis i dag gode muligheder for at blive gravid med hjælp fra en fertilitetsklinik.
At blive gravid, når du har lukkede æggeledere kan ofte afhjælpes af undersøgelser og hormonbehandling. Finder din læge ud af, at du har god ægproduktion, så kan nogle af dine æg tages ud ved hjælp af en sprøjte. Dine æg vil dernæst blive befrugtet med din partners sæd, på fertilitetsklinikkens laboratorie. Denne metode kaldes reagensglasmetoden, eller in-vitro befrugtning. In-vitro betyder ”i glas”.
Hvis du ikke producerer æg, eller hvis dine æg ikke er af god nok kvalitet, så er det muligt at benytte en ægdonor, der giver æg til befrugtning med din partners sæd.
Efter 2-5 dage efter dine æg er blevet taget ud, og er blevet befrugtede, så bliver de opsat i din livmoder, hvor de får mulighed for selv at sætte sig fast i livmodervæggen i løbet af 6-10 dage. De befrugtede æg sprøjtes ind i livmoderen i gennem et meget tyndt kateter, der indføres igennem din skede og op til livmoderen.
I løbet af bare 2 uger, vil du kunne tage en graviditetstest, og se om du er blevet gravid.
Læs også artiklerne Donoræg og Donorsæd samt In-vitro fertilitet, her på Graviditet.dk