Må jeg sove med baby?

Må jeg sove med baby?En ny amerikansk analyse viser, at andelen af forældre, der sover med deres baby, er mere end fordoblet de senere år.

Det til trods for, at der har været talt om øget risiko for spædbarnsdød, kvælning og lignende, når baby sover i forældrenes seng.

Men hvad siger forskerne om det?

Må jeg sove med baby?

 

Hvad siger forskerne om at sove med baby?

En ny – også amerikansk – undersøgelse fra AAP (American Academy of Pediatrics) konkluderer, at den største medvirkende faktor til spædbarnsdød er sengedeling med spædbarnet.

Forskerne bag den undersøgelse så på 8,207 tilfælde af spædbarnsdød, indtrådt i årene 2004-2012, og konkluderede, at 69% af de børn delte seng med deres forældre på dødstidspunktet.

Det kunne skyldes en række forhold. Barnet kan blive overophedet, ligget på, osv.

Derudover er de voksnes senge ikke indrettet med barnesikkerhed for øje. Der er ingen tremmer, der forhindrer barnet i at falde ud, og der er typisk (især i USA) mange store puder, barnet kan risikere at blive dækket af.

De samme forskere gjorde opmærksom på, at det samme gælder for at sove med baby på sofaen.

De farer, der tales om, er naturligvis særligt store, hvis forældrene har drukket eller er meget trætte.

MEN, så er der de andre forskere.

Det amerikanske Academy of Breastfeeding Medicine, som går stærkt ind for amning, mener at sengedeling ofte giver sig udslag i, at barnet ammes længere.

Det er ret beset også nemmere bare at rulle rundt og lægge barnet til brystet, hvis det begynder at græde, end at skulle op at sidde osv.

Og mor og barn er mere i harmoni med hinanden, når de sover sammen, så selv mindre uro kan afhjælpes nærmest i søvne. Dermed kan det hjælpe nye mødre – og deres børn – til at sove bedre.

Denne side af sagen støttes af bl.a. Dr Sears, som nærmest er en guru inden for babyverdenen.

Altså, forskerne er uenige om det er godt at sove med baby.

 

Hvad gør jeg, hvis jeg gerne vil sove med baby

Hvis det passer jer bedst at sove med baby – det kan der være mange grunde til – så er det en god ide at se lidt på førstnævnte undersøgelse.

Pas på, at der ikke er bløde genstande som puder, tæpper og lignende i nærheden af barnet, og at barnet ikke kan falde ud.

Læg evt. en (ikke for blød) barriere i udkanten af sengen, så din baby ikke risikerer at rulle ud. Du kan bruge din ammepude, for eksempel.

Lad endelig være med at ryge i nærheden af barnet – passiv rygning er en stærk risikofaktor mht. spædbarnsdød – og lad være med at sove med baby, hvis du har drukket, taget f.eks. sovemedicin eller røget.

Endelig er det en god ide at vente, til barnet er i det mindste et par måneder gamle, og helt lade være, hvis baby er født for tidligt eller er unormalt lille.

I den sidste ende er det et personligt valg, og hvis I overholder disse enkle regler og passer på at skabe et sikkert miljø omkring, det, kan I godt sove med baby.

5/5 - (2 votes)