Hvad må jeg spise når jeg ammer

Hvad må jeg spise når jeg ammerDin baby er født og har lagt sig til brystet, og alt er himmelsk.  Men hvad må du selv spise? Vi ser på hvad du bør spise i denne artikel Hvad må jeg spise når jeg ammer.

Det er vel nu, du kan få lov at nyde al den mad, du ikke måtte røre, mens du var gravid, ikke sandt? Eller er der også madvarer, du skal holde dig fra, når du ammer?

Læs med i Hvad må jeg spise når jeg ammer lige her.

Hvad må jeg spise når jeg ammer – er der noget jeg skal holde mig fra?

Dit barn kan faktisk smage og lugte det, du spiser, til en vis grad. Særligt mad med stærk smag som (meget) hvidløg eller chili, for eksempel, kan dit barn smage i mælken.

Menneskers diæt og kostvaner varierer enormt kloden over, og derfor er der også forskel på, hvad en mexicansk eller japansk baby får ind med mælken i forhold til dit barn.

Så smagsmæssigt er der ikke noget til hinder for, at du hygger dig med en god karry eller en gang chili con carne.

Og så er der fisk. Helt generelt er det en god ide, at du holder dig til de samme retningslinjer, som du fulgte, mens du var gravid. Så hold dig så vidt muligt fra de kviksølvholdige fisk.

Men prøv at lægge mærke til, hvordan dit barn reagerer på mad. Nogle mødre siger, at deres børn får meget luft i maven, diarré eller endda kolikagtige symptomer, hvis mødrene spiser mange kålprodukter. Det er dog ikke videnskabeligt bevist.

Til gengæld er det bevist, at kolik hos småbørn kan skyldes mælkeprodukter, koffein, løg, kål eller bønner i moderens kost, mens mødre, der spiser meget sød frugt (meloner, ferskner mv.) kan give deres børn diarre.

Og så er der hele allergiproblematikken. Dit barn kan være allergisk over for visse madvarer – typisk komælk, citrusfrugter, nødder eller hvede – og vil derfor reagere med allergisymptomer, hvis du spiser meget af netop den mad.

Men igen, hold øje med det. Se, om dit barn reagerer (får luft i maven, spytter meget op, nægter at die) på den ene eller den anden madvare, og hvis det er tilfældet, så prøv at tage den mad ud af din kost.

 

Må jeg spise piller og kosttilskud, når jeg ammer?

Der er visse former for medicin, du bestemt ikke bør tage, hvis du ammer. Eller rettere – du bør ikke amme, mens du tager dem, for det gælder oftest piller, du skal have (anti-cancer, migrænemedicin, lithium osv.).

Men i så tilfælde vil det stå klart og tydeligt på pakken. Spørg endelig din læge eller hjemmehjælper, hvis du er i tvivl.

Ellers kan de fleste piller indtages – almindelig smertestillende piller, antihistaminer, nogle former for antibiotika, endda nogle antidepressive midler.

Tjek blot pakken, inden du får dem at spise når du ammer.

Til gengæld er det ikke sikkert, at naturlægemidler er helt ufarlige. Lige som kemikalier går de nemlig også i blodet, og dermed i mælken, men desværre er der ikke foretaget nogle videre undersøgelser af dem.

Så spørg din læge eller jordemoder, inden du bruger naturlægemidler.

Det gælder også urtete. Drik ikke for meget, og tjek at der kun er brystmælk-sikre ingredienser i. Appelsin-, pebermynte-, hindbær- og hybente er kan du sagtens drikke.

Hvad må jeg spise når jeg ammer
4 (80%) 5 Stemmer