Må jeg spise ost, mens jeg er gravid?

Må jeg spise ost, mens jeg er gravid?

Må jeg spise ost, mens jeg er gravid?Du har måske hørt, at du bør holde dig fra de lækre, bløde råmælksoste som camembert og gorgonzola, når du er gravid.

Men hvorfor nu det? Er det en skrøne, eller er der noget om snakken?

Hvad er det, der er i råmælksoste, der skulle være skidt for dig og dit barn under graviditeten?

Hvilke oste er det præcis, vi taler om?

Vi ser på ”osteforbuddet” her.

Hvorfor må jeg ikke spise ost som gravid?

Det hele handler om en ondsindet bakterie ved navn listeria. Den lever bl.a. i jorden, hvorfra den overføres til det græs, køer, får og geder spiser.

Dermed kan den overføres til råmælk, hvorfra den så kan finde vej ind i vores ost.

Tidligere har vi hørt om et alvorligt tilfælde med en kødfabrik i Danmark, hvis produkter menes at være skyld i ikke mindre end 12 dødsfald.

Pasteurisering, eller varmebehandling, slår som regel listeriabakterien ihjel, men hvis den alligevel overlever, er det nemmere for den at formere sig i modnede bløde oste, og særligt dem med blåskimmel.

Listeria findes i naturen omkring os, og i langt de fleste tilfælde sker der intet ved det.

Det bliver kun et problem, hvis den får lov til at formere sig – dårlig hygiejne, køleskabe der ikke køler maden nok ned (5 grader) og mad der er for gammel er typiske syndere.

Selv om listeriose – infektion med listeria bakterien – er sjælden, har den 20 gange større tendens til at ramme gravide kvinder end andre sunde voksne.

Det er fordi dit immunforsvar er påvirket, når du er gravid.

Listeriose kan i værste fald medføre fosterskader og spontan abort, så det er værd at tage advarslerne alvorligt – også selv om kun én ud af hver 25.000 gravide kvinder får listeriose, og kun hver femte af de ramte graviditeter ender i abort.

Så det er værd at tage advarslerne alvorligt.

Men det handler altså ikke kun om ost – pas også på pålæg og pølser (som vi ser det af det seneste udbrud). Tjek, at de ikke har ligget i åbnet pakning for længe, og at hygiejnen er i top, hvor du køber dem.

Må jeg så slet ikke spise ost, når jeg er gravid?

Her er forskerne uenige. Nogle mener, at det er nok, at osten er pasteuriseret, så selv bløde oste skulle være OK, så længe de er det.

Andre mener, du bør holde dig fra bløde oste i det hele taget.

Selv om pasteurisering slår alle bakterier ihjel under selve behandlingen, er der nemlig stadig risiko for kontaminering i pakkeprocessen.

Eftersom bakterier lever bedst i bløde oste, er det måske værd at undgå dem helt?

Du kan spise pasteuriserede hårde oste, som gruyere, emmenthaler og lignende, så tag dig gerne en rugbrød med en af de dejlige hårde oste.

"Jeg har et spørgsmål om min graviditet/baby".

Skriv dit spørgsmål til os på: info@graviditet.dk.
Vi udvælger spørgsmål og svarer her på siden. Du får link til svaret i din mailboks.

Husk at Graviditet.dk rådgivning ikke erstatter lægehjælp. Hvis du er i tvivl om dit barns sundhed, så søg altid læge. Viden fra Graviditet.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Det kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling.

Har du en kommentar til indlægget

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

styrk barnets immunforsvar

Indlægskategorier

Før graviditet

Graviditet

Fødsel

Den første tid med baby

Graviditetskalender

Må jeg spise ost, mens jeg er gravid?
styrk barnets immunforsvar

FÅ GUIDEN FOR 0 KR.

Giv din baby den bedste start på livet -få guiden tilsendt med det samme.

Du kan nemt afmelde mails med 1 klik. 

Må jeg spise ost, mens jeg er gravid?

Må jeg spise ost, mens jeg er gravid?Du har måske hørt, at du bør holde dig fra de lækre, bløde råmælksoste som camembert og gorgonzola, når du er gravid.

Men hvorfor nu det? Er det en skrøne, eller er der noget om snakken?

Hvad er det, der er i råmælksoste, der skulle være skidt for dig og dit barn under graviditeten?

Hvilke oste er det præcis, vi taler om?

Vi ser på ”osteforbuddet” her.

Hvorfor må jeg ikke spise ost som gravid?

Det hele handler om en ondsindet bakterie ved navn listeria. Den lever bl.a. i jorden, hvorfra den overføres til det græs, køer, får og geder spiser.

Dermed kan den overføres til råmælk, hvorfra den så kan finde vej ind i vores ost.

Tidligere har vi hørt om et alvorligt tilfælde med en kødfabrik i Danmark, hvis produkter menes at være skyld i ikke mindre end 12 dødsfald.

Pasteurisering, eller varmebehandling, slår som regel listeriabakterien ihjel, men hvis den alligevel overlever, er det nemmere for den at formere sig i modnede bløde oste, og særligt dem med blåskimmel.

Listeria findes i naturen omkring os, og i langt de fleste tilfælde sker der intet ved det.

Det bliver kun et problem, hvis den får lov til at formere sig – dårlig hygiejne, køleskabe der ikke køler maden nok ned (5 grader) og mad der er for gammel er typiske syndere.

Selv om listeriose – infektion med listeria bakterien – er sjælden, har den 20 gange større tendens til at ramme gravide kvinder end andre sunde voksne.

Det er fordi dit immunforsvar er påvirket, når du er gravid.

Listeriose kan i værste fald medføre fosterskader og spontan abort, så det er værd at tage advarslerne alvorligt – også selv om kun én ud af hver 25.000 gravide kvinder får listeriose, og kun hver femte af de ramte graviditeter ender i abort.

Så det er værd at tage advarslerne alvorligt.

Men det handler altså ikke kun om ost – pas også på pålæg og pølser (som vi ser det af det seneste udbrud). Tjek, at de ikke har ligget i åbnet pakning for længe, og at hygiejnen er i top, hvor du køber dem.

Må jeg så slet ikke spise ost, når jeg er gravid?

Her er forskerne uenige. Nogle mener, at det er nok, at osten er pasteuriseret, så selv bløde oste skulle være OK, så længe de er det.

Andre mener, du bør holde dig fra bløde oste i det hele taget.

Selv om pasteurisering slår alle bakterier ihjel under selve behandlingen, er der nemlig stadig risiko for kontaminering i pakkeprocessen.

Eftersom bakterier lever bedst i bløde oste, er det måske værd at undgå dem helt?

Du kan spise pasteuriserede hårde oste, som gruyere, emmenthaler og lignende, så tag dig gerne en rugbrød med en af de dejlige hårde oste.

"Jeg har et spørgsmål om min graviditet/baby".

Skriv dit spørgsmål til os på: info@graviditet.dk.
Vi udvælger spørgsmål og svarer her på siden. Du får link til svaret i din mailboks.

Husk at Graviditet.dk rådgivning ikke erstatter lægehjælp. Hvis du er i tvivl om dit barns sundhed, så søg altid læge. Viden fra Graviditet.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Det kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling.

Har du en kommentar til indlægget

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indlægskategorier

Før graviditet

Graviditet

Fødsel

Den første tid med baby

Graviditetskalender

Mest poplære artikler

Hvad er den bedste probiotika til gravide?

marts 28, 2023 Reading Time: 2 minutes

Hvilke mælkesyrebakterier skal man tage som gravid? Hvilken probiotika er bedst til gravide? Skal man…

Iltmangel under fødslen

december 7, 2022 Reading Time: 3 minutes

Når du er i fødsel, er det ikke kun dig, der udsættes for hårdt arbejde…

Fertilitet og sædkvalitet

januar 13, 2023 Reading Time: 2 minutes

Mange mennesker tænker ikke over, om deres egen eller deres partners sæd er af “god…

Gravid selvom testen er negativ?

december 3, 2022 Reading Time: 2 minutes

Hej, Er jeg mon gravid? Jeg er en pige på snart 22 år. Jeg havde…

Sex i det sidste trimester

december 14, 2022 Reading Time: 2 minutes

Mange kvinder oplever i løbet af deres graviditet at deres sexlyst er stigende. Jo større…

Kan jeg blive gravid når al sæden løber ud?

november 28, 2022 Reading Time: 3 minutes

Nogle kvinder bliver bekymrede, når de efter et samleje føler at alt sæden bare løber…

Copy link
Powered by Social Snap