Stop rygning når du bliver gravid

Stop rygning når du bliver gravidNår en gravid kvinde ryger, stiger barnets puls fra fra de normale 120-130 slag i minuttet, til over 200 slag i minuttet.

Der holder den sig i mere end end halv time efter den gravide har skoddet smøgen.

Mange gravide har svært ved at holde op med at ryge, og ved måske heller ikke præcist hvorfor de skal holde op.

Her får du nogle fakta om hvordan rygningen påvirker fostret, og et par ideer til hvordan du lettere kvitter smøgerne.

 

Grunde til at holde op

 

Hvorfor holde op med at ryge bare fordi man bliver gravid?

Det er der en lang række grunde til. Her er nogle flere af de vigtigste…

1) Hvis du ryger mens du er gravid er sandsynligheden for at du føder et barn med en fødselsvægt på under 2500 gram, dobbelt så stor som for en ikkeryger.

2) Rygning under graviditeten giver også øget risiko for ufrivillig abort og vuggedød.

»Symmetrisk væksthæmning« er diagnosen hos børn, der er mindre end normalt fordi deres mor har røget under graviditeten. Det betyder at det ikke kun er barnets fedtdepoter der er mindre end normalt, det er også alle barnets vitale indre organer der er mindre – og det vil de blive ved med at være hele livet.

3) Børn der vokser op i hjem hvor der ryges, lider i langt større grad af sygdomme som astma, bronkitis, lungebetændelse og mellemørebetændelse.

4) Røg virker stærkere på små børn fordi deres luftveje, lunger og andre organer ikke er færdigudviklede.

 

Erstat det egentlige behov

Det første du som ryger skal acceptere er at rygning altid har et positivt formål i ens liv. Nogle ryger for at slappe af, andre for at hygge sig med andre rygere og atter andre for at få en lille pause.

Nogle tænder en smøg når de skal være kreative, andre når de skal tale med en god veninde i telefonen.

Afslapning, hygge og pauser er autentiske behov og du har brug for at opfylde dem i det daglige, men overordnet set har ingen af dem noget med rygning at gøre.

Problemet opstår fordi vi på et tidspunkt i livet forbinder opfyldelsen af disse behov med rygning.

Og derefter tror vi ubevidst, at hvis vi skal holde op med at ryge, skal vi også holde op med at slappe af og hygge os – og så bliver det svært!

Det er derfor det ikke kun handler om viljestyrke når man skal holde op.

Hvis du bruger cigaretter til at slappe af med, og det er den eneste måde du kender til at slappe af, så går du jo til af stress, hvis du kvitter smøgerne – som jo er din afslapning.

Her gælder det derfor om at være kreativ og finde nogle andre måder, at opfylde det som cigaretterne plejer at opfylde for dig.

Find to-tre måder at slappe af på, to-tre måder at signalere hyggesnak på, to-tre måder at få en lille pause på osv osv.

Dette giver dig realistiske alternativer som også kan opfylde dine autentiske behov.

 

4 trin til at holde op

Her er fire simple trin der også har hjulpet andre til at holde op.

1. Lav en liste over alle de fordele der for dig er ved at holde op
2. Lav en liste over alt det som rygning nu og på sigt kan koste dig
3. Lav en liste over alle de behov som rygning opfylder for dig
4. Kig på pkt. 3 og find to eller tre andre måder at opfylde hvert behov på

På denne måde holder du kun op med at ryge.

Du holder ikke op med at leve og have det godt.

Hvad mener du? Er hetzen mod rygere blevet for ekstrem? Er det OK at gravide kvinder ryger og på den måde måske skader deres ufødte barn for livet? Skriv en kommentar…

3.2/5 - (4 votes)
Helene siger:

Jeg synes det er så forfærdeligt at ryge imens man er gravid og også i nærheden af babyer/ børn.. Vælger man at blive gravid, må man ligge sine EGOISTISKE behov på hylden… Kan man ikke det, må man jo vente med at blive gravid til man kan styre behovet. Ganske enkelt… Stakkels lille baby, tænk den skal arbejde ekstra for at få ilt fordi mor ikke kan tilsidesætte sine behov;( og det øger chancerne for vuggedød- det i sig selv, burde gøre en til fanatisk ikke- ryger!!! Sorry men det er ganske enkelt!

Najda siger:

Hejsa,

Jeg fandt denne hjemmeside da jeg som mange andre også Jeg tror jeg havde en tanke i hovedet om at dette var et mirakel og det skulle en pakke cigaretter ikke ødelægge. Jeg ville lyve hvis jeg sagde det var nemt, og jeg ikke fik og stadig får lyster til en god smøg, men DET ER IKKE DET VÆRD!!!! Jeg ville ikke tilgive mig selv, hvis der opstod et problem sm skyldes mine lyster. Så mange tak for denne hjemmeside, som endnu en gang bekræftede min intution!

Pete Andersen siger:

Hej Sine. Tak for din kommentar. Der er mange der er enige i det du skriver. Selv synes jeg det er totalt fedt at kunne gå i byen uden at lugte af røg når man kommer hjem (og ens tøj næsten skal til rens).

Der er så meget dokumentation for passiv rygnings skadelighed, at man let virker lidt dum hvis man hævder det ikke betyder noget – og endnu mere hvis man gør det omkring graviditet.

Tillykke med en god beslutning.

Mange frugtbare hilsner
Graviditet.dk

Sine siger:

Hmm hetz og hetz ved ikke om man kan kalde det for hetz, men det er da helt forståeligt at de som vælger et røgfrit liv bliver trætte af i hele tiden at blive udsat for det alligevel. Synes egentlig det er en befrielse ikke at måtte ryge visse steder… Efter man ikke må ryge på barer og diskoteker, har jeg alligevel været nogle steder, hvor man måtte, og mine øjne har været så generede at jeg selv valgte at gå ud og ryge. Tøjet lugter forfærdeligt når man har siddet i et røgfyldt lokale, frem for hvis man går ud og ryger. Føj! Synes det må være op til folks egen samvittighed om de vil ryge under graviditet, men jeg vil ikke være det bekendt overfor mit barn. Så jeg skal til at læse Allan Carr’s bog;-)