Stress påvirker dit ufødte barn

Stress påvirker dit ufødte barn

Stress påvirker dit ufødte barnDu ved det nok godt – langvarig stress er skidt for kroppen og sindet og ikke mindst gravide bør undgå stress. Det er også videnskabeligt bevist at stress påvirker dit ufødte barn.

Et studie viser, at der findes beviser på stresshormon i nyfødte, hvis deres mødre har været udsat for stress, inden fødslen.

Babyer født med stress

Forskning fra Dartmouth College i England viser, at stresshormon kan påvises i nyfødte. Studiet, der blev udgivet den 10. april 2018, viste at stress hos moderen før fødslen bevirker, at den nyfødte fødes med et højere stressniveau end andre børn.

Stresshormonet, der blev målt, hedder glucocorticoid, og studiet viste, at stressniveauet hos moderen var underordnet. Det vil sige, at det ikke havde nogen betydning, om hun havde været meget eller mindre stresset, eller om det var i en kort eller længere periode; uanset hvad, så kunne forskerne påvise øget stresshormon.

Langvarig stress er usundt for mennesker. Stress i kroppen er udviklet for at mennesker kan fjerne sig fra fysiske farer, men i dag får mennesker ofte stress af, hvad hjernen opfatter som truende, men uden at faktoren, der er grundlaget for stressen i virkeligheden er til fysisk fare for os

For meget stresshormon kan give negative sundhedspåvirkninger som angst, depression og hjertekarsygdomme.

Hvordan undgår du, at stress påvirker dit ufødte barn?

Det kan ikke undgås, at du påvirker dit barn, hvis du bliver stresset, mens du er gravid. Det du skal fokusere på, det er at undgå de usunde former for stress, som kan blive siddende i kroppen.

Når vi taler om sunde og usunde former for stress, så handler det om, at stress faktisk i nogle tilfælde kan være sundt. Stress får for eksempel adrenalinen til at pumpe rundt i kroppen, når vi glæder os over noget eller er meget spændte. Det kan være sundt nok, når bare stressniveauet fortager sig igen.

Ved usundt stress, har stressen tendens til at blive hos os i form af tanker og kropslige reaktioner så som hjertebanken, svedeture, søvnmangel osv. Læg mærke til, at flere af disse symptomer i forvejen er noget gravide kan opleve. Det er vigtigt, at skille tingene ad, og dermed være opmærksom på, om stress-tankerne også er tilstede.

Føler du dig urolig eller bange over noget, eller stresset over, at der er ting, du ikke når?  Det kan være så let at sige, du bare skal slappe af. Det kan være lettere sagt end gjort. Der er nogle redskaber du med fordel kan bruge:

  • Vejrtrækningsøvelser er meget effektive til at sænke stressniveauet i kroppen. Kan eventuelt kombineres med yoga.
  • Tal med en ven
  • Skriv ned, hvad der stresser dig
  • Mindfullness
  • Lange gåture
  • Lyt til musik
  • Rigelig søvn – evt. suppleret med en lur i ny og næ

Det er meget forskelligt fra person til person, hvad der hjælper. At tale om, hvorfor du er stresset kan være en stor hjælp og sætte tingene lidt i perspektiv.

Det kan også hjælpe dig, at du fortæller dig selv, at dét du stresser over ikke skal være en bekymring for dig lige nu; at du simpelthen tilsidesætter tankerne til et andet tidspunkt, og kan tage fat om problemet senere.

Er du meget plaget af stress, kan du evt. bede om at at få en samtale med din egen læge. Mange læger kan i dag tilbyde samtaleterapi i mindre grad, der måske kan få dig til at slappe af. Du har også mulighed for at tage en snak med din jordemoder.

Det er vigtigt, at du ikke bare lader stressen køre i kroppen på dig, men at du gør noget aktivt ved den, eller beder om hjælp til det, så både du og dit barn får den bedst mulige barselsperiode. Når det er sagt, skal du heller ikke gå i panik over, at du er stresset. Prøv at nyde din barselsperiode til fulde, så baby også kan mærke, at mor slapper af.

Har du en kommentar til indlægget

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indlægskategorier

Før graviditet

Graviditet

Fødsel

Den første tid med baby

Baby 1-3 år

Ugekalender

Mest poplære artikler

Kejsersnit – og min krop

maj 14, 2022 Reading Time: 3 minutes

Kejsersnit og en forudgående graviditet på 9 måneder er hårdt for kroppen. Et kejsersnit er…

Hvad afgør barnets køn?

november 28, 2022 Reading Time: 2 minutes

Hvad afgør barnets biologiske køn? Du har sikkert hørt det sagt, at det er mandens…

Hvad bliver barnets øjenfarve?

november 28, 2022 Reading Time: 2 minutes

Når først spændingen er udløst om dit lille ny barns køn, og alle fingre og…

Gå over tid

november 28, 2022 Reading Time: 2 minutes

Vi plejer at sige, at en graviditet varer 40 uger, regnet fra starten af sidste…

Må jeg spise sushi, mens jeg er gravid?

november 28, 2022 Reading Time: 2 minutes

Er du i tvivl om du må spise sushi under graviditeten? Vi ser på det…

Rygsmerter under graviditet – Hvad gør jeg?

november 28, 2022 Reading Time: 2 minutes

Maven vokser, og det er både dejligt og spændende. Men med bulens tiltagende størrelse og…

Copy link
Powered by Social Snap